Enstitümüz Kalite Yönetim Sistemi; Kalite Yönetimi, İç Kontrol Sistemi ve EFQM Mükemmellik Modelinin koordinasyonunu sağlamak amacıyla oluşturulmuş olup kalite anlayışının Enstitünün tüm bölüm ve birimlerine yerleşmesinden sorumludur.
Kalite Yönetimi, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsünde kalite bilincinin oluşturularak, kontrollü çalışmada sürekliliğin sağlanması amacı ile çalışmalarına başlamıştır. Kalite Yönetimi, TS ISO EN/IEC 17025 " Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar" standartı gereğince kurulmuş ve yönetilmektedir. Kalite Yönetimi bu standartın gereği tüm kalite dokümanlarının hazırlanması, yayınlanması ve güncellenmesinden sorumludur.
Bakanlığının toprak su ve bitki analizlerinde referans olarak kabul ettiği laboratuarlara sahip Enstitümüz 27 Haziran 2010 tarihinde TS ISO EN/IEC 17025 standartına göre AB-0299 akreditasyon numarasıyla kimyasal gübrelerde NPK analizlerinde akredite olmuştur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde, kimyevi gübreler konusunda, akredite olan ilk laboratuardır.
2014 yılında kapsam yenileme ve genişletme çerçevesinde kimyasal gübre analiz laboratuarı yanında diğer beş laboratuar için de akreditasyon başvurusu yapılmış ve denetimler sonucu 09 Ekim 2014 tarihinde AB-0299-T akreditasyon numarasıyla bütün laboratuarlar akreditasyon kapsamına alınmıştır.
İç kontrol Sistemi Birimi, Türkiye'de kamu mali yönetimi ve kontrol sistemini yeniden düzenleyen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve buna ilişkin ikincil mevzuata uygun olarak İç Kontrol Sisteminin kurulması gerekliliği kapsamında; T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde 28.02.2011 tarihinde başlatılan"İç Kontrol Sisteminin Oluşturulması Projesi" 27.05.2011 tarihinde tamamlanmıştır.
Bu proje ile birlikte tüm alt birimlerin işleyiş biçimi, organizasyon şemaları, süreçleri, yürütülen faaliyetleri, iş tanımı ve gerekleri belgeleri, iş akış şemaları, riskleri, kontrol stratejileri, bilgi ve iletişim süreçleri, izleme ve değerlendirme mekanizmaları tanımlanmış, yazılı hale getirilmiş ve dökümante edilerek standartlaştırılmıştır.
Böylece, enstitü tarafından yürütülen tüm faaliyetlerin doğru, hızlı, etkili, verimli ve tutumlu bir yapıda, sürekli daha kaliteliyi arama, iyileştirme ve geliştirme anlayışı ile sürdürülmesi hedeflenmiştir.
Kamu İç Kontrol Standartları Tebliğini uygulamak amacıyla Enstitümüzdeki çalışmalar Bakanlığımız Strateji Geliştirme Başkanlığı Rehberliğinde İç Kontrol Sistemi Birimi tarafından yürütülmektedir. 2014 yılı içerisinde Enstitümüzde oluşturulan bir ekiple birlikte süreç yönetim sitemi, iş tanımları ve gerekleri gözden geçirilmiş sistemin daha etkili ve verimli çalışmasını sağlayacak revizyonlar gerçekleştirilmiştir. Enstitümüzde İç Kontrol Sisteminin Enstitümüzdeki etkenliğini ölçmek, performansını analiz etmek, çalışanların memnuniyetini ölçmek amacıyla belli periyotlarla anketler yapılarak iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır.
EFQM Mükemmellik Modeli, Enstitümüz 2014 yılında tüm birimleri ile uluslar arası standartlarda bir enstitü olabilmek amacıyla, kalite yönetim sistemine, klasik anlamda yönetim anlayışı yerine tüm paydaşların ihtiyaçlarını ve memnuniyetini dikkate alan modern yönetim anlayışını benimseyen EFQM (European Foundation for Quality Management) Mükemmellik Modelini dahil etmiştir.
KALDER (Kalite Derneği) ile iyi niyet belgesi imzalandıktan sonra model kapsamında gerekli eğitimler alınmış, özdeğerlendirme yapılarak Kurumun artı ve eksi yönleri belirlenmiştir. Böylece iyileştirmeye açık alanlar tanımlanmış, bunlar arasından önceliklendirme yapılarak üç konuda proje hazırlanmış ve kararlılık başvurusu yapılarak KALDER'e sunulmuştur. Yapılan saha denetimi sonucunda Kurumumuz Kasım 2014 tarihinde Kararlılık Belgesini almıştır.
Kalite Politikamız
Enstitümüzün vizyonu doğrultusunda araştırma, laboratuvar, eğitim ve her türlü müşteri hizmetlerinin kalite ve standardının sağlanması; yasalar ve ulusal / uluslararası standartlar doğrultusunda; Üst Yönetimin sorumluluğu ve güvencesindedir.
Enstitü Üst Yönetimi, personelin eğitim ve teknik ihtiyaçlarını karşılayarak, günün koşullarına, Bakanlığın misyon ve vizyonuna uygun, müşteri memnuniyetini artıracak düzenlemelerle, hizmetlerin kalite standardının, uluslararası düzeyde rekabet edebilecek ve sürdürülebilir olmasını hedeflemektedir.
Enstitü laboratuvar çalışanları, TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar standardının gerekleri doğrultusunda müşterilerine hizmet vermeyi taahhüt eden, kalite dokümantasyon sistemini öğrenen, gerekli politika ve prosedürleri çalışmaları esnasında uygulayan bir anlayışla hizmet vermektedir.
Enstitü Üst Yönetimi; gizlilik, tarafsızlık, güvenirlilik ve dürüstlük ilkelerine bağlı kalarak, sürekli gelişen ve değişen güncel teknolojilerin kullanılmasını sağlayarak, İç Kontrol Sistemi, İş Sağlığı ve Güvenliği ve bunların hepsini tek çatı altında toplayan EFQM Mükemmellik Modeli ile birlikte Kalite Yönetim Sistemlerini bütünleşik olarak, etkin bir şekilde yöneterek sürekli iyileştirip geliştirilecektir.