Enstitümüz Tarım Makineleri Teknolojileri ve Bilişim Bölümü'nün ana çalışma konusu, bitkisel ve hayvansal üretim sürecinde temel teknoloji girdisi olan tarımsal mekanizasyon sistemleridir. Tarım makineleri teknolojileri toprak hazırlığı, tohum ekimi, gübreleme ve bakım işlemleri, hasat/harman ve hasat sonrası sürece kadar, tüm tarımsal mekanizasyon sürecini ele almaktadır. Bu amaçla, toprak işleme ekipmanları, bakım ve çapa ekipmanları, ekim/dikim ve gübreleme ekipmanları, su çıkartma makineleri/sistemleri ile hasat/harman makinaları temel görev alanlarını oluşturmaktadır.
Bunların yanında, biyo-kütle/biyo-atık değerlendirme makine ve ekipmanları, sera teknolojileri, içsel tarım mekanizasyonu, enerji teknolojileri ve tarımsal uygulamaları ile tarımsal güç ve enerji kaynakları Tarım Makineleri Teknolojileri ve Bilişim Bölümü'nün uzmanlık konuları arasında yeralmaktadır. Günümüzde, teknolojik tarım ve akıllı tarım gelişmeleri doğrultusunda, Enstitümüzde IoT ve GPS tabanlı hassas tarım projeleri; erken uyarı sistemleri, insansız hava aracı (drone) ve robotik sistemler üzerinde araştırmalar da yapılmaktadır.
Enstitümüzde Tarım Makineleri Teknolojileri ve Bilişim Bölümü'nde, gerçekleştirilen bilimsel araştırma ve projeler yanında, kamu-özel sektör işbirliği kapsamında danışmanlık ve ortak/güdümlü projeler de planlanabilmektedir. Öte yandan, düzenlenen kongre, çalıştay ve sempozyum gibi bilimsel etkinliklere de katılım sağlamakta olup; ulusal ve uluslararası üniversitelerle akademik işbirliği ağlarını da güçlendirmeye çalışmaktadır. Tarım Makineleri Teknolojileri ve Bilişim Bölümü ayrıca, talepler doğrultusunda, görev alanlarına giren konularda çiftçilere eğitim, Bakanlık personeline hizmetiçi eğitim ve kamu kurumlarına farklı konularda eğitimler de vermektedir.