Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü kurulduğundan bu güne başta çiftçilerimiz olmak üzere üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektör gibi çok geniş bir gruba hizmet vermektedir.
Çağdaş bir Enstitünün olmazsa olmazı gerek teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek gerekse de alt yapısını güçlendirerek yararlanıcılarına en iyi hizmeti sunmaktır. Bu bağlamda Enstitü çalışmalarına hız kesmeden devam etmek amacıyla; Kalkınma Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı Mali Destek Programı çerçevesinde 'Fiziksel Altyapıların Yaşlı ve Engellilerin Hizmetlere Erişimini Kolaylaştıracak Şekilde iyileştirilmesi- Enstitü Hizmetlerinden Engelli ve Yaşlı Bireylerin Kolay Erişimini Sağlamaya Yönelik Fiziksel Altyapının Geliştirilmesi Projesi' 2014 yılında hayata geçirmiştir. Proje 2015 yılında tamamlanmış ve o tarihten itibaren de Enstitü verdiği hizmette engelleri kaldırmıştır.
Enstitümüz çalışanı ve laboratuar hizmetlerinden yararlanıcıları ile laboratuar eğitimi, sempozyum, toplantı gibi faaliyetlerden yararlanıcı engelli ve/veya yaşlı bu özel bireylerin verilen hizmetlerden kesintisiz yararlanmalarının önündeki tüm engeller aşılmıştır.
Bu proje ile enstitümüz, bu özel bireylerin toplumun ayrılmaz bir parçası olarak algılanmasının önemli bir göstergesini oluşturmayı hedeflemiştir. Projenin temel amacı; engelli ve yaşlı bireylerin Enstitümüzün hizmet verdiği tüm alanlarda etkin faydalanmasını sağlamaktır. Ayrıca diğer bireylerle eşit koşullarda fiziki çevreye, bilgi, iletişim teknolojileri ve sistemlerine dâhil olacak şekilde ve enstitü fiziki mekânlarının planlarında, onlarında ulaşabilmelerini sağlamaya yönelik enstitü altyapısının kurulmasını, mevcut altyapının geliştirilmesini ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasını planlamıştır.
Bilindiği üzere, 10. Kalkınma Planında yaşlıların ve engellilerin fırsat eşitliğinden yararlanabilmeleri için ihtiyaçlarının karşılanması, yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, sosyal yaşama katılımlarının ve aldıkları hizmetlerden memnun olabilmeleri için gerekli önlemlerin alınması gerektiği net biçimde vurgulanmıştır. Engelli ve/veya yaşlı bu özel insanların gerek kentsel yaşamda gerekse iş hayatında karşılaştıkları engelleri kurumumuzdan hizmet alırken yaşamamaları en büyük sevinç kaynağımızı oluşturmaktadır.
Bu noktadan hareketle Enstitümüz altyapısını geliştirme ihtiyacı bir zorunluluğun çok ötesinde bu özel bireylerin yaşamına ufak bir dokunuşta bulunabilmek heyecanı ile başlamıştır. Bu proje ile tüm Türkiye'ye hizmet veren alanında Bakanlığımızın referans olarak kabul ettiği enstitümüz bu özel bireylere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmenin yanı sıra bu bilincin kamu kurumlarında yaygınlaştırılmasına da öncelik etmesi temennimiz olacaktır.
Proje kapsamında Enstitü kampüsünün girişinden başlayarak kampüs çıkışına kadar engelli ve/veya yaşlı bireylerin diğer ziyaretçilere sağlanan fırsat eşitliğinden yararlanabilmeleri için kampüs içinde gerekli fiziki altyapı oluşturulmuştur. Bunun için bina dışına engelli otoparkı, sarı bant ve yaya yolu yapılmıştır. Enstitü binasında ise engellilerin katlara kolay ulaşımını sağlamak üzere engelli asansörü, bekleme salonu, monitörlü elektronik numune kabul sistemi, raporlama çıktılarına hem enstitü üzerinden hem de web üzerinden erişiminin sağlanması için gerekli yazılım ve yazıcı sistemlerinin oluşturulmuş; Enstitü içerisinde rahat hareket etmelerini sağlayacak engelli sandalyesi temin edilmiştir. Enstitü içerisinde kişisel ihtiyaçların karşılanması amacı ile lavabolar (bay/bayan tuvalet) engelli bireylerin kullanabileceği şekilde yeniden düzenlenmiştir.
Yapılan hizmetlerin açılış töreni Haziran 2015'de birçok kurum ve kuruluştan yetkililerin katılımıyla birlikte yapılmıştır.