Enstitümüz Tarım Ekonomisi Bölümü liderliğinde yürütülmekte olan “Türkiye’de Yemeklik Dane Baklagillerin Üretim ve Tüketim Kararlarını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi” adlı TAGEM projesine ait odak grup toplantılarının ilki 13.04.2016 tarihinde ana teması kuru fasulye olmak üzere Konya ili Çumra ilçesinde gerçekleştirildi.
Enstitü Müdürü Dr. Mevlüt ŞAHİN ve Müdür Yardımcısı Öztekin URLA, Tarım Ekonomisi Bölümünden Rahmi TAŞCI, Merve BOLAT ve Yemeklik Dane Baklagiller Islahı Birim Sorumlusu Dr. Abdulkadir AYDOĞAN, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih ÖZDEMİR, Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin BAYDAR, araştırmacılar, Konya Ziraat Odaları temsilcileri, çeşitli STK temsilcileri, üniversiteler, özel tarım danışmanları ve üreticilerinin katılımı ile kuru fasulye üretimi ve pazarlaması konularında fikir alışverişinde bulunuldu.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Önder’in moderatörlüğünü yaptığı toplantıda kuru fasulye üretiminin şimdiki ve gelecekteki durumu, kuru fasulye üretici ve tüketici fiyatları, kuru fasulye üretiminin sürdürülebilirliği, üreticilerin kuru fasulye üretiminde eğitim istekleri konuları görüşülerek sorunlar tespit edilmiştir.
Bu projede; 6 Araştırma Enstitüsü, 2 Üniversite ile teknik işbirliği, Mersin Ticaret Borsası ve Ulusal Baklagil Konseyi ile hem maddi hem de teknik işbirliği yapılmaktadır. İşbirliği yapılan enstitü, üniversite ve kuruluşlar şunlardır:
• Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
• Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
• Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Müdürlüğü
• GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
• Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
• Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
Mersin Ticaret Borsası
Ulusal Baklagil Konseyi
Projenin amaçları:
Projede hem üretici hem de tüketici çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsamda amaçlar şöyle sıralanabilir;
- İşletmelerin girdi kullanımı, uyguladıkları yetiştirme tekniklerini ve karşılaştıkları problemleri belirlemek,
- Üreticilerin pazarlama stratejilerini ve pazar problemlerini belirlemek,
- Baklagil yetiştiriciliği konusundaki bilgi kaynakları ve ihtiyaç duydukları konuları tespit etmek,
- Üreticilerin baklagil üretiminin sürdürebilirliği konusundaki görüş, istek ve taleplerini belirlemek,
- Tespit edilen problemlere yönelik somut çözüm önerileri sunmak,
- Tüketicilerin sosyo-ekonomik durumunu ve baklagil tüketim miktarı, sıklığı ve tüketim şeklini belirlemek,
- Tüketici tercihlerini ve pazar fiyatlarındaki değişimlerin tüketici kararlarına etkisini belirlemek,
- Politika yapıcılara önemli bir veri kaynağı sağlamak amaçlanmaktadır.