Enstitümüz Kalite Değerlendirme ve Gıda Bölümünde Kavuzsuz arpanın doyurucu ve enerji verici bir tahıl olması, Beta-glukan, çözünen ve çözünmeyen besinsel lif oranlarının yüksek seviyede bulunması sebebiyle, fonksiyonel gıda olarak değerlendirilebilmesi için çalışmalar yapıldı. Yapılan çalışmalarda arpa unu ile buğday unu karışımlarından yapılan ekmek, kek ve pastalar hem görsel hem de lezzet bakımından son derece beğenildi.
Enstitümüz Arpa Islah Birimi tarafından Ülkemizde ilk defa ÖZEN (yazlık çeşit) ve YALIN (kışlık çeşit) olmak üzere 2 adet kavuzsuz arpa çeşidi geliştirilerek tescil edildi. Söz konusu kavuzsuz arpa çeşitlerinin yaygınlaşması için Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı çiftçilerimize Kışlık Yalın çeşidinden 50 ton tohumluğu çiftçilerimize üretmeleri amacıyla dağıtımını gerçekleştirdi.
Kavuzsuz arpa çeşitlerimizin ve ununun tanıtılması ve gıda amaçlı kullanımını yaygınlaştırma amacıyla Enstitü Müdürü Dr. Mevlüt ŞAHİN, Arpa Islah Birim Başkanı İsmail SAYİM ve Kalite Değerlendirme ve Gıda Bölümünde mühendis Aliye PEHLİVAN' dan oluşan enstitü heyeti, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer alan Ankara Un Sanayii A.Ş Genel Müdür Yardımcısı, Anadolu Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi sayın Erol CEYLAN'ı ziyaret edilerek kavuzsuz arpa çeşitlerimiz, arpa unu ve bu undan yapılan ekmek, kek ve pastaların tanıtımını yapmışlardır.