T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
MISIR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON
    VİZYON
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    KAMU HİZMET STANDARTLARI
  • LABORATUVARLAR
    KALİTE VE TEKNOLOJİ LABORATUVARI
    BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI
    BİTKİ SAĞLIĞI LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
    BAKLAGİL
    KABAK
    BUĞDAY
    MISIR
  • PROJELER
    EĞİTİM YAYIM ŞUBESİ PROJELERİ
    PROJE İSTATİSLİKLERİ
    SICAK İKLİM TAHILLARI ŞUBESİ PROJELERİ
    SERİN İKLİM TAHILLARI ŞUBESİ PROJELERİ
    BİTKİ SAĞLIĞI PROJELERİ
    TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ PROJELERİ
    KALİTE LABORATUVARI,YETİŞTİRME TEKNİĞİ,SEBZECİLİK
  • BASIN
    İL HAKKINDA
    SIK SORULAN SORULAR
  • YAYINLAR
    GEN BANKASI YAYINI
    LABORATUVAR YAYINI
    BROŞÜRLER
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksMısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Menu

KALİTE ve TEKNOLOJİ LABORATUVARI

​Tüm dünyada mısır ıslahı çalışan kamu ve özel sektör firmaları, ıslah çalışmalarına klasik ıslah yanında birçok faktörü de entegre ederek ıslahtaki başarı oranını artırmayı hedeflemişlerdir. Bu faktörlerin bir tanesi de kalite çalışmalarıdır. Hem tane ve silajlık mısırda hem de buğdayda hedef sadece verim olmaktan çıkmış, kalite de ön planda olmaya başlamıştır. Müdürlüğümüzün ​ülkesel anlamda mısır bitkisinde koordinatörlük görevinin de olması se​bebiyle tane kalite ve silaj kalite analizlerinin yapılması gerekli görülmüştür. Tüm bu gelişmeler ışığınd​a kalite analiz çalışmalarına 2011 yılında başlanmıştır.​

Bu amaçla 2012 yılı itibari ile “Ülkesel Mısır Islah Materyalinin Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi" projesi hazırlanarak analizlere başlanmıştır. Ülkesel Mısır Islah Araştırmaları Projesi kapsamında yürütülen mısır ıslah materyalinin verim ve hastalıklara dayanıklılık gibi özelliklerinin yanında teknolojik kalite kriterlerinin de belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda; ülkesel mısır ıslah denemelerinde yer alan aday çeşitlerde (1000 g örnek kullanılarak) nem, hektolitre ağırlığı, 1000 tane ağırlığı, protein, nişasta, kül ve yağ miktarları ve enstitülerin ıslah programından geliştirilen kendilenmiş hatlarda ise (200 g örnek kullanılarak) nem, protein, nişasta ve yağ miktarlarının analizleri yapılmıştır.  Aday silajlık mısır çeşitleirnde ise kuru madde, ADF, NDF, ADL, ham selüloz ve kül analizleri gerçekleştirilmektedir. Bu kademelerdeki ıslah materyalinin kalite özelliklerinin ortaya konulması,  kalitesi yüksek çeşitlerin belirlenmesi ve geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca kamu-özel sektör işbirliği kapsamında laboratuvarımıza gelen 2007/1 proje materyallerinin kalite çalışmaları yürütülmektedir.

Enstitü Müdürlüğümüzde yürütülen “Güney Marmara Bölgesi Ekmeklik Buğday Islah Araştırmaları" projesi kapsamında; nem, hektolitre, 1000 tane ağırlığı, protein ve zeleny sedimantasyon gibi kalite analizleri yapılmaktadır. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek yapılan ıslah çalışmaları neticesinde daha kaliteli çeşitler geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Islah projelerinin yanı sıra Enstitü Müdürlüğümüzde TAGEM projesi kapsamında doktora yapan teknik personele araştırmaları için gerekli olan kalite analizleri yapılmaktadır.

Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü (TTSM) ile Enstitü Müdürlüğü iş birliği çerçevesinde yürütülen tescil denemelerinde her yıl tane ve silaj kalite analizleri yapılmaktadır.

Projeler dışında özel firmaların talebi üzerine Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenen birim fiyat karşılığında analiz hizmeti verilmektedir. 

Resim 1 Resim 2 Resim 3  
​

​
​

​ Yapılan Analizler ve Ürün Grubu

Yapılan Analiz‎
Ürün
Rutubet Miktarı Tayini Tahıl ve Tahıl Ürünleri
Yağlı Tohumlar
Tane Mısır
​​Kül Miktarı Tayini
​Tahıl ve Tahıl Ürünleri​
​Sedimantasyon Endeksi Tayini
Zeleny Deneyi ​​
​Buğday Unu
​Bin Tane Ağırlığı
​Tüm Tahıllar
​Hektolitre Ağırlığı Tayini
​Tüm Tahıllar
​Sertlik Tayini (Psı)
​Buğday
​Yağ Tayini
​Yağlı Tohumlar
​Ham Protein Tayini (Dumas)
​Tahıl, Bakliyat ve Tahıl Ürünleri
​Şeker Miktarı. Volumetrik Yöntem
​Tane Mısır
​Mini Sedimantasyon Endeksi Tayini
​Buğday
​Nişasta Miktar Tayini
​Tane Mısır
​Mısır Tanesinde Patlama Hacmi ve Patlama Oranı Analizleri
​Tane Mısır
​Waxy Mısır Testi
​Tane Mısır
​Nır ile Protein, Rutubet
​Tahıl ve Tahıl Ürünleri
​Suda Çözünür Kuru Madde (Briks)
​Meyveler, Sebzeler ve Ürünleri
​Kuru Madde
​Silajlık Mısır ve Silajlık Sorgum
​Ham Selüloz 
​Silajlık Mısır ve Silajlık Sorgum
​Asit Deterjan Lif 
​Silajlık Mısır ve Silajlık Sorgum
​Nötral Deterjan Lif 
​Silajlık Mısır ve Silajlık Sorgum
​Asit Deterjan Lignin 
​Silajlık Mısır ve Silajlık Sorgum
​Ham Kül 
​Silajlık Mısır ve Silajlık Sorgum
​

İLETİŞİM

    Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Arifbey Mahallesi Arifiye Caddesi No:2B Arifiye/SAKARYA

  • Telefon : 0264 275 25 91 - 92

  • Faks : 0264 275 25 94

  • E-Posta : misir@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI