T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
MISIR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON
    VİZYON
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    KAMU HİZMET STANDARTLARI
  • LABORATUVARLAR
    KALİTE VE TEKNOLOJİ LABORATUVARI
    BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI
    BİTKİ SAĞLIĞI LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
    BAKLAGİL
    KABAK
    BUĞDAY
    MISIR
  • PROJELER
    EĞİTİM YAYIM ŞUBESİ PROJELERİ
    PROJE İSTATİSLİKLERİ
    SICAK İKLİM TAHILLARI ŞUBESİ PROJELERİ
    SERİN İKLİM TAHILLARI ŞUBESİ PROJELERİ
    BİTKİ SAĞLIĞI PROJELERİ
    TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ PROJELERİ
    KALİTE LABORATUVARI,YETİŞTİRME TEKNİĞİ,SEBZECİLİK
  • BASIN
    İL HAKKINDA
    SIK SORULAN SORULAR
  • YAYINLAR
    GEN BANKASI YAYINI
    LABORATUVAR YAYINI
    BROŞÜRLER
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksMısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Menu
BÖLÜMLER

Enstitümüz, mısır araştırmaları konusunda ülkesel koordinatör olup mısırda ülkesel proje çerçevesinde ıslah ve diğer konularda araştırmalar yürütmektedir. Enstitümüz, Bakanlığımızın bazı uluslararası kurum, kuruluş ve vakıf gibi kurumlara üyeliği sayesinde bu kurum veya kuruluşlarla mısır bitkisinde ortak çalışmalar ve iş birliği yapmaktadır.

Enstitümüz FAO 500-800 olum grubu arasında, atdişi, şeker ve cin mısır tane tiplerinde melez mısır ıslah çalışmaları yürütmektedir. Atdişi tane tipinde; tanelik ve silajlık mısır, sh tipi şeker mısır ve cin mısır çeşitleri geliştirilmektedir. Genel anlamda melez mısır ıslah çalışmaları; kendilenmiş hat geliştirme, melez yapımı ve aday melezlerin verim denemeleri şeklinde yürütülmektedir.

Islah çalışmalarına kaynak materyal geliştirmek amacıyla, ülkemiz ve farklı ülkelerden temin edilen popülasyonlar ile çalışmalar yürütülmektedir.

Klasik ıslah metotlarının yanı sıra dünyada kabul görmüş ileri ıslah teknikleri (in vivo maternal haploid, moleküler markörler) de kullanılmaktadır.

Yapılan tüm çalışmalar projeli olarak yürütülmektedir. Projelerimizin çoğunluğu Bakanlığımız tarafından desteklenmekte olup, TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerimiz de mevcuttur. Islah, tane kalite, silaj kalite ve biyoteknoloji araştırmaları projeleri sürekli projeler olup 2020-2024 yılları arasında yürütülmekte ve 2025-2029 yılları arasında yürütülmek üzere yeni teklifleri sunulmuş ve kabul edilmiştir.​


​Enstitümüzde buğday ıslah çalışmaları 90 yılı aşan bir geçmişe sahip olup bu konudaki çalışmalara 1928-1931 yıllarında introdüksiyon yoluyla yurtdışından yöreye uygun materyalin getirilmesi ve yerel buğday popülasyonlarının taranması ile başlanmıştır. Bu yıllar içerisinde öncelikle yerel popülasyonlar değerlendirilmiş, ilk olarak “Akova" ekmeklik buğday çeşidi çiftçilerimizin hizmetine sunulmuştur. Aynı yıllarda yurt dışından getirilen çeşitler bölgede denenmiş, yüksek adaptasyon ve verim potansiyeli ile öne çıkan “Mentana B-1" ve “Sakarya" çeşitleri tescil ettirilmiştir.

Melezleme çalışmaları ile hız kazanan çeşit geliştirme, 1970'li yıllarda başlayan Uluslararası materyal değişimi sayesinde hızla artmıştır. Enstitümüzde ayrıca makarnalık buğday ve tritikale ıslah çalışmaları da sürdürülmektedir.

Bölgemiz yazlık ve kışlık karakterli çeşitler geliştirmeye uygun bir iklim özelliğine sahiptir. Ancak yağışların buğday yetişme döneminde fazla olması (700-800 mm) nedeniyle rutubetin artmasına, dolayısıyla da hastalıkların gelişmesine uygun bir ortam hazırlamaktadır. Bu durum, müdürlüğümüzün ülkemiz genelinde geliştirilen buğday çeşitlerinin hastalıklara dayanıklılık yönünden doğal ortamda test edilebileceği bir merkez haline gelmesini mümkün kılabilmektedir.

Ülkesel düzeyde yürütülen buğday ıslah ve yetiştirme tekniği çalışmaları kapsamında gerek Türkiye'deki diğer araştırma enstitüleri ve üniversiteler, gerekse merkezi Meksika'da bulunan “Uluslararası Mısır ve Buğday Geliştirme Merkezi (CIMMYT)" gibi kuruluşlarla hâlihazırda yapılan işbirliği arttırılarak sürdürülecektir.

Marmara bölgesi, Türkiye ekmeklik buğday ekim alanlarının %13.3'ünü kapsamakta ve toplam üretim miktarının %17.3'ünü üretmektedir. Bölgenin ortalama ekmeklik buğday verimi, 329.3 kg/da ile 275.8 kg/da olan ülke veriminin %19.4 üzerinde yer almaktadır.

Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Marmara Bölgesi serin iklim tahılları çalışmaları kapsamında, Doğu ve Güney Marmara ve Batı Karadeniz Bölgesi'nde yüksek verim ve kalitede, hastalıklara ve yatmaya dayanıklı, yetiştirme tekniği karakterleri yönünden daha üstün yeni çeşitler ve teknolojik paketler geliştirerek bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır.

Enstitümüz halihazırda “Güney Marmara Bölgesi Ekmeklik Buğday Islah Araştırmaları" projesi ile bölgemizin ve ülkemizin kışlık bölgelerindeki geçit kuşakları için uygun olan yazlık ve alternatif karakterli, yüksek verimli, kaliteli, hastalıklara dayanıklı çeşit ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca hastalıklardaki çeşit dayanıklılığının kırılmasıyla birlikte meydana gelebilecek dayanıklı çeşit ihtiyacını karşılayabilmek üzere de elde hazır dayanıklı hatlar bulundurmaya devam etmektedir.

Yıllarca yapılan araştırmaların sonucu olarak geliştirilen buğday çeşitlerimizin dekara ortalama verimleri 700-1000-kg arasında değişmektedir.

1928 yılında buğday ıslah çalışmaları kapsamında başlanan bölgeye uygun yüksek verim ve kalitede, hastalıklara ve yatmaya dayanıklı, adaptasyon yeteneği yüksek çeşit geliştirme çalışmalarının yanı sıra 1960-1970 yılları arasında yoğun olarak yürütülen ekim zamanı, tohum miktarı, yapay ve ticari gübre ihtiyacı belirleme, CCC ile buğday boyunu kısaltma ve azot ile verimi artırma gibi yetiştirme tekniği ve yabancı çeşit adaptasyon çalışmaları konularında 40 proje yürütülmüştür. Yürütülen bu projeler sayesinde bölgemiz başta olmak üzere ülkemizin yazlık bölgeleri için de uygun olabilecek çeşitler ve yetiştirme teknikleri belirlenerek uygulamaya aktarılmıştır.

Bu çalışmalar sonucunda enstitümüzce bugüne kadar 47 buğday çeşidi ve 1 adet tritikale çeşidi tescil ettirilmiştir. Halen bu çeşitlerden 10 adedi (Arifbey, Durusa, Mirsa, Halis, Adalı, Altuğ, Acar, Kaynarca, Nusrat, Alada) üretim programında yer almaktadır. Bu çeşitler başta Doğu ve Güney Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Güney Doğu Anadolu ile Orta Anadolu'nun sulanabilir alanlarında yetiştirilmektedir. 2023 yılında tescil olan “Gülsa" makarnalık buğday çeşidimizin ileri kademe tohumluk üretimine başlanmıştır.


​Dünyadaki kabakgil türlerinin sayısı 500'ün üzerinde olmasına rağmen, pek çok ülkede bilinenlerin sayısı 20 civarındadır. Kabakgil türlerinden yazlık kabaklar (Cucurbita pepo), Bal Kabağı (Cucurbita moschata), Kestane Kabağı (Cucurbita maxima), Su ve Süs Kabakları (Lagenaria siceraria), Dikenli Kabak (Sechium edule) ve Lif Kabakları (Luffa cylindrica) ülkemizde yetiştirilmekte ve kullanılmaktadır. Bunların dışında bazı kabak türleri de ülkemize girmekte ve denenmektedir.

Enstitümüz, sebzecilik konusunda 1960 yılından bu yana kestane kabağı ıslahında faaliyetini sürdürmektedir. 1987-1989 yıllarında köy populasyonlarından seçim yapılmış ve kestane kabağı ıslah ve yetiştirme tekniği çalışmaları günümüzde yurt içinden sağlanan materyallerle devam ettirilmektedir. Söz konusu bu materyaller önceden yapılmış yetiştirme tekniği çalışmalarının ışığı altında, melezleme ve ıslah teknikleri kullanılarak geliştirilmeye ve verim denemeleri ile test edilerek bölgeye uygun yüksek verimli ve hastalıklara dayanıklı çeşitler elde etmeye yönelik olarak sürdürülmektedir. Bu süreç içerisinde uygulanan ıslah metodu ile elde edilen hatlardan kurulan verim denemeleri sonucunda oluşturulan populasyondan seleksiyon metodu ile 1999 yılında Arıcan-97 çeşidi, ıslah çalışmaları sonucunda kendilenmiş hatlar içinden seçilen bir hattımız ise 2018 yılında Ballıkız ismi ile çeşit olarak tescil edilmiş ve tohumluk üretimine başlanmıştır. Arıcan-97 ve Ballıkız çeşitlerinin muhafaza ıslahı çalışmalarına devam edilmekte ve ayrıca tohumluk üretimi yapılmaktadır. Elde edilen orijinal kademedeki tohumluklar tohumluk üreticisi firmalara tahsis edilmekte, ülkemizin değişik bölgelerindeki çiftçilerimize de sertifikalı kademedeki tohumlukların satışı gerçekleştirilmektedir.

2024 yılı tohumluk ekimleri Nisan ayı içinde gerçekleştirilmiş olup ilk çapası Mayıs ayında ve tekleme ve gübreleme işlemleri Haziran ayında yapılmıştır.

2024 yılında Arıcan-97 çeşidimizden 5 dekar, Ballıkız çeşidimizden 6 dekar alanda tohumluk üretimi yapılmıştır. 2024 Yılı kestane kabak hasatımız 21-23 Ekim tarihinde yapılmıştır.


​Bitki Sağlığı Bölümü 2013 yılı itibariyle kurulmuş olup Müdürlüğümüz sorumluluk alanındaki mısır, buğday ve kestane kabağı bitkilerinde verim ve kaliteyi sınırlandıran hastalık, zararlı ve yabancı otlar ile ilgili çalışmalardan sorumludur.

Tahıl yetiştiriciliğinde üretim ve verimin artırılmasının önündeki engellerden birisi de hastalıklardır. Hastalıklar epidemi durumlarında kaliteyi ve verimi etkileyerek çok önemli ekonomik kayıplara neden olabilmektedir. Etkileri hissedilmeye başlanmış olan iklimsel değişikliklerin yeni sorunlar ortaya çıkarması olası görülmekte ve hastalıkların, tahıl üretiminde gelecekte de dikkate alınması gereken önemli bir unsur olarak kalacağı düşünülmektedir.

Bölümde ıslah çalışmalarıyla koordinasyonlu olarak yürütülen projelerle, önemli bazı hastalıklara karşı dayanıklı çeşitler geliştirmeye yönelik ümitvar görülen genotipler dayanıklılık testlerine tabi tutulmaktadır. Çeşit olarak teklif edilmesi düşünülen genotiplerin dayanıklılık özelliği taşıyan materyal içerisinden seçilmesine olanak sağlanmaktadır.

Bölgede sorun olan biyotik stres faktörlerini belirlemek ve bazı hastalıkların ırk değişimlerini takip etmek amacıyla sörveyler düzenlenmektedir. Sorun olan etmenlere karşı kimyasal mücadeleye alternatif mücadele yöntemleri geliştirmek, ayrıca bölgesel, ülkesel ve uluslararası uygulamalı ve temel araştırma ve geliştirme projeleri içerisinde yer almak ve ihtiyaç duyulan konularda eğitimler vermek çalışma konuları arasındadır.

Buğdayda pas hastalıkları ile ilgili yürütülen projelerde bazı çeşit ve hatların reaksiyonları belirlenmektedir. Mısırda Fusarium koçan çürüklüğü hastalığı ile ilgili dayanıklılık testleri yapılmaktadır. Ayrıca ıslahın önemli bir aşaması olan seleksiyon sürecini kısaltmak ve etkili bir seleksiyon imkanı oluşturmak amacıyla konukçu-patojen ilişkisinin moleküler seviyede tanımlanması ve microRNA genlerinin markör potansiyellerinin araştırılması çalışmaları devam etmektedir.

Güney Marmara Bölgesinde yürütülen sörveyler ile pas hastalıkları, kök ve kök boğazı hastalıkları örnekleri toplanmıştır. Buğdayda başak yanıklığı (Fusarium culmorum, F. graminearum) hastalığının buğdayın verim ve kalite parametrelerindeki etkisi ile toksin oluşturma durumları araştırılmaktadır. Güney Marmara Bölgesinde buğdayda sorun olan toprak kökenli patojenlerin belirlenmesi amacıyla sörvey yapılmıştır.


​Enstitü Müdürlüğü Tarım Ekonomisi Bölümü çalışmalarına fiilen 2010 yılında, resmi olarak ise 2013 yılında başlamış olup, bugün itibariyle de faaliyetlerine devam etmektedir. Bölüm çalışmalarının amacı, öncelikli olarak Enstitü’nün görev alanına giren konularda sosyo-ekonomik araştırma faaliyetlerini yürütmek, bölge çiftçisinin sosyo-ekonomik ve tarımsal yapısını belirlemek amacıyla sörveyler yapmak, tarımsal politikaların oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yürütmek, tarım sektörünün ekonomiye katkısını artırmak amacıyla, yatırım, üretim, kırsal kalkınma, kontrol ve destekleme politikalarının etkinliğine yönelik araştırmalar yapmaktır. Ayrıca, Enstitü Müdürlüğümüz bünyesinde gerçekleştirilen AR-GE faaliyetlerinin sonuçlarını kullanıcılarına ulaştırmaktır.Bölümümüzde bugüne kadar;Sakarya İli Bitkisel Ürün Sigortası Uygulamalarına Yönelik Çiftçilerin Yaklaşımı, Sorunlar ve Çözüm Önerileri,Türkiye’de Islah Edilmiş Meraların Sürdürülebilirliği Üzerine Bir Araştırma-Balıkesir ve Bursa İli Örneği,Türkiye’de Dane Mısır Üreten Tarım İşletmelerinde Yoksulluk Analizi isimli güdümlü / entegre proje kapsamında yürütülmüş olan “Marmara Bölgesinde Dane Mısır Üreten Tarım İşletmelerinde Yoksulluk Analizi”,Tarımsal Desteklerin Yem Bitkisi Üretimi ve Sürdürülebilirliğine Etkisi-Balıkesir ve Bursa İli Örneği,Batı Karadeniz Bölümünde Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hibe Programının Etki Analizi, çalışmaları sonuçlandırılmıştır.Konya ve Sakarya İlleri Dane Mısır ve Buğday Üreticilerinin Sulama Suyu Kullanım Davranışı ve Üretim Maliyetleri Açısından Karşılaştırılması adlı proje çalışmaları 01.01.2023 tarihinde başlamıştır.Hayvancılık Desteklemelerinin Etki Analizi (Güdümlü/Entegre Proje) adlı yeni teklif projemiz başlamış olup; saha çalışmaları 2024 yılı haziran ayında başlamıştır.


2023-2024 üretim döneminde 70 dekar üretim alanında ekmeklik buğday çeşidimizin tohumluk ekimleri yapılmış olup 11.000 kg. tohumluk buğday alınımıştır

2023-2024 Üretim Sezonunda Alınan Tohumluk Buğday Miktarları (Kg)

Çeşit AdıElitOrijinal-IOrijinal-IISertifikalı-IToplam
Nusrat--11.000-11.000

Enstitümüzde münavebe amacıyla yağılık ayçiçeği üretimi de yapılmaktadır. 2024 yılında ekimi yapılan yağılık ayçiçeği alanı 995 dekar olup toplamda 208.330 kg. ürün alınımıştır

2024 Yılı Yağılık Ayçiçeği Ekim Alanları

Çeşit AdıAlan (da)LokasyonBeklenen Ürün miktarı (kg.)
Es-Novamis28Kirazca5.000
TR2239CL157Pamukova41.550
TR2259CL375Pamukova71.250
TR2242CL360Pamukova72.726
TR2242CL75Kirazca17.820
TOPLAM995208.330

2024-2025 üretim sezonunda 517 dekar alanda tohumluk buğday ekimi yapılacak olup 129.250 kg. tohumluk alınıması beklenmektedir

2024-2025 Üretim Sezonunda Beklenen Tohumluk Buğday Miktarları (Kg)

Sıra NoÇeşit AdıElitOrijinal-IOrijinal-IISertifikalı-IToplam
1Kaynarca-30.000--30.000
2Halis-5.00041.250-46.250
3Adalı--2.500-2.500
4Arifbey--20.000-20.000
6Acar--3.000-3.000
7Alada--27.500-27.500
GENEL TOPLAM7.500121.750--129.250

Ayrıca, tohumluk buğday üretimi dışında kalan 450 dekarik alanda yağılık ayçiçeği ekimi planlanmakta olup 112.500 kg. ürün beklenmektedir.

2025 Yılı İçin Planlanan Yağılık Ayçiçeği Ekim Alanları

Çeşit AdıAlan (da)LokasyonBeklenen Ürün miktarı (kg.)
TR2239CL200Pamukova50.000
TR2242CL200Pamukova50.000
TR2239CL50Kirazca12.500
TOPLAM450112.500
​

İLETİŞİM

    Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Arifbey Mahallesi Arifiye Caddesi No:2B Arifiye/SAKARYA

  • Telefon : 0264 275 25 91 - 92

  • Faks : 0264 275 25 94

  • E-Posta : misir@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI