KALİTE ve TEKNOLOJİ LABORATUVARI
Tüm dünyada mısır ıslahı çalışan kamu ve özel sektör firmaları ıslah çalışmalarına klasik ıslah yanında birçok faktörü de entegre ederek ıslahtaki başarı oranını artırmayı hedeflemişlerdir. Bu faktörlerin bir tanesi de kalite çalışmalarıdır. Hem tane mısırda hem de silajlık mısırda hedef sadece verim olmaktan çıkmış, verimle beraber kalite de ön planda olmaya başlamıştır. Müdürlüğümüzün ülkesel anlamda mısır bitkisinde koordinatörlük görevinin de olması sebebiyle tane kalite ve silaj kalite analizlerinin yapılması gerekli görülmüştür. Tüm bu gelişmeler ışığında kalite analizleri çalışmaları 2011 yılında başlanmıştır.
Bu amaçla 2012 yılı itibari ile “Ülkesel Mısır Islah Materyalinin Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi" projesi hazırlanarak analizlere başlanmıştır. Ülkesel Mısır Islah Araştırmaları Projesi kapsamında yürütülen mısır ıslah materyalinin verim ve hastalıklara dayanıklılık gibi özelliklerinin yanında teknolojik kalite kriterlerinin de belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda; ülkesel mısır denemelerinde yer alan aday çeşitlerde (1000-g örnek kullanılarak) nem, hektolitre ağırlığı, 1000-tane ağırlığı, protein, nişasta, kül ve yağ miktarları ve enstitülerin ıslah programından geliştirilen kendilenmiş hatlarda ise: (200-g örnek kullanılarak) nem, protein, nişasta ve yağ miktarlarının analizleri yapılmıştır. Bu kademelerdeki ıslah materyalinin kalite özelliklerinin ortaya konulması ile kalitesi yüksek çeşitlerin belirlenmesi ve geliştirilmesine yardımcı olunacaktır.
Mısır işleyen sanayi kuruluşlarının tercihlerine göre (yağ, cips, nişasta vb.) tane kalitesi yönünden farklı, yüksek verimli melez mısırların geliştirilmesi ile talep açığı karşılanmaya çalışılacaktır.
Ülkesel Mısır Entegre Ürün Yönetimi Projesi kapsamında elde edilen materyallerin silaj kalite kriterlerini belirleyerek doğru sonuca ulaşma açısından çeşitlerin geliştirilmesine yardımcı olmaktır. Geliştirilmesi düşünülen melez mısır çeşitleri bu sayede sadece yeşil bitki verimi noktasında değil aynı zamanda kalite yönünden de ön planda olacaktır.
Ayrıca, Enstitü müdürlüğümüzde yürütülen “Güney Marmara Bölgesi Ekmeklik Buğday Islah Araştırmaları" projesi kapsamında; nem, hektolitre, 1000-tane ağırlığı, protein ve sedimantasyon gibi kalite analizleri yapılmaktadır.
Elde edilen sonuçlar kaliteli hammaddeye ihtiyacın arttığı günümüzde ıslah çalışmalarında tane ve silaj kalite özelliklerinin değerlendirilmesinde önemli faydalar sağlaması ve kaliteli çeşitlerin elde edilmesi beklenmektedir.
Islah projelerinin yanı sıra Enstitü Müdürlüğümüzde TAGEM projesi kapsamında doktora yapan teknik personele araştırmaları için gerekli olan kalite analizleri yapılmaktadır.
Projeler dışında özel firmaların talebi üzerine Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenen birim fiyat karşılığında analiz hizmeti verilmektedir.
Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü (TTSM) ile Enstitü Müdürlüğü iş birliği çerçevesinde yürütülen tescil denemelerinde her yıltane ve silaj kalite analizi yapılmaktadır.
Ayrıca, tane kalite laboratuvarı bünyesinde yapılan analizlerin doğrulanması amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) düzenlediği Yeterlilik Deneyi Organizasyonuna düzenli olarak katılım sağlanmaktadır.