Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
MISIR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    KALİTE VE TEKNOLOJİ LABORATUVARI
    BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI
    BİTKİ SAĞLIĞI LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
    BAKLAGİL
    KABAK
    BUĞDAY
    MISIR
  • PROJELER
    EĞİTİM YAYIM ŞUBESİ PROJELERİ
    PROJE İSTATİSLİKLERİ
    SICAK İKLİM TAHILLARI ŞUBESİ PROJELERİ
    SERİN İKLİM TAHILLARI ŞUBESİ PROJELERİ
    BİTKİ SAĞLIĞI PROJELERİ
    TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ PROJELERİ
    KALİTE LABORATUVARI,YETİŞTİRME TEKNİĞİ,SEBZECİLİK
  • BASIN
    İL HAKKINDA
    SIK SORULAN SORULAR
  • YAYINLAR
    GEN BANKASI YAYINI
    LABORATUVAR YAYINI
    BROŞÜRLER
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksMısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Haber

Kuru Fasulye Çeşidimiz Tescil Oldu

8.08.2016 / Gösterim Sayısı : 1829 / Arşiv
Enstitümüz Yemeklik Tane Baklagil Bölümünde yürütülen Marmara Bölgesi Kuru Fasulye Islah Projesi çalışmaları sonucunda geliştirilen "ADABEYAZI" kuru fasulye çeşidi Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünde yapılan toplantı sonucunda 12 Nisan 2016 tarihi itibariyle Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü adına tescil edilmiştir.

ADABEYAZI çeşidi melezleme ıslah yöntemi ile geliştirilmiş, yarı sarılıcı gelişme tabiatlı, beyaz renkli ve dermason tane tipindedir. Morfolojik özellikleri bakımından; bitki boyu 65-87 cm arasında, ilk bakla yüksekliği ortalama 13 cm, bitkide dal sayısı ortalama 3,1 adet, bitkide bakla sayısı ortalama 20 adet, baklada tane sayısı ortalama 4 adettir. Tarımsal özellikler bakımından verimi 173-360 kg/da arasındadır ve tane dökmeye dayanıklıdır. 98-107 günde fizyolojik oluma gelen çeşit, erkenciliğiyle ön plana çıkmaktadır. 

Teknolojik özellikler bakımından; 100 tane ağırlığı (kuru) 37 g, 100 tane ağırlığı (yaş) 86 g, kuru hacim (100 tane) 83 ml, ıslak hacim (100 tane) 165 ml, su alma kapasitesi 0,33-0,36 g/tane, su alma indeksi % 0,81-0,94, şişme kapasitesi % 0,30-0,36, şişme indeksi % 1,91-2,13, protein oranı % 20,5-21,7 ve pişme süresi 36 dakikadır.

Adi mozaik virüsü (Tip1) ve Adi yaprak yanıklığına orta hassas, Yaprak hale lekesi, Pas ve Kök çürüklüğüne karşıda toleranslıdır.
Son Haberler
...
Genel Müdürümüz Sayın Dr. M. Altuğ Atalay, Mıs ...
...
2025 Bursa Tarım Fuarındayız
...
Kale Gibi Mısır Çeşidi” Yayım Projesi Tarla Gü ...
...
Kurumumuz Personeli İçin Veda Yemeği Düzenlenm ...
...
2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı Kapsamın ...
...
Sakarya Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü’Nden Ensti ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Arifbey Mahallesi Arifiye Caddesi No:2B Arifiye/SAKARYA

  • Telefon : 0264 275 25 91 - 92

  • Faks : 0264 275 25 94

  • E-Posta : misir@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI