Bitki hastalıkları bölümünün başlıca görevleri bitki ve bitkisel ürünleri tehdit eden fungal, bakteriyel ve viral hastalık etmenlerinin morfolojik, biyokimyasal, serolojik, moleküler ve biyolojik yöntemler kullanarak teşhis etmek, yaygınlık ve zarar seviyelerini belirlemek, biyolojileri, epidemiyolojileri ve mücadele metotlarını belirlenmesi ve uygulamaya aktarma çalışmalarını ortaya koymaktır.
Bölümün faaliyetleri ve görevleri arasında aşağıdaki konular yer almaktadır:
- Bitki ve bitkisel ürünlerde hastalık oluşumuna neden olan fungal, bakteriyel ve viral hastalık etmenleri saptamak, tanısını yapmak ve mücadele yöntemlerini belirlemek,
- Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konusunda çalışmalar yapmak
- Surveyler ile karantina organizmaları ve yeni ortaya çıkan patojen risklerini takip edilmesi, izlenmesi, haritalanması ve planlanan Bakanlığımız projelerini laboratuvar analizleri ile desteklemek,
- Ülkede yeni ortaya çıkan etmenler konusunda Bakanlığı bilgilendirmek ve gerekli çalışmaları yapmak,
- Hastalık etmenlerinin tanılamak ve karakterizasyonu yapmak,
- Yeni metotları adapte ederek kültüre alınan ve alınamayan organizmaların teşhis kapasitesini arttırmak,
- Fungal, bakteriyel ve viral hastalık etmenlerinin konukçuları ve vektörleri ile ilişkilerini de kapsayacak şekilde epidemiyolojik çalışmalar yürütmek,
- Patojenin virülensliği ve konukçu hassasiyeti/dayanıklılığına ilişkin olarak konukçu/patojen ilişkileri hakkında çalışmalar yürütmek,
- Tahmin ve uyarı metotlarını çalışmak ve mücadele çalışmalarına entegre etmek,
- Bitki ve bitkisel ürünlerde ithalat, ihracat, bitki pasaportu ve sertifikasyon amaçlı analizleri yapmak,
- Bitki koruma ürünlerini ruhsatlandırma komisyonuna katılmak ve bitki hastalıklarına ilişkin bitki koruma ürünlerinin etkinlik denemelerinin dosyalarını değerlendirmek,
- İç ve dış karantina kapsamında alınan örneklerin analizlerini yapmak, damızlık parsellerde sertifikasyon kontrollerini yürütmek, zararlı risk analizi yapmak,
- Bölgenin hastalık sorunlarına çözüm getirecek araştırma projeleri yürütmek,
- Uygulama kuruluşlarından gelen sorunları yerinde değerlendirmek ve çözüm bulmak,
- Bitki Sağlığı mevzuatının hazırlanmasında görüş vererek yer almak,
- İhtiyaç duyulan konularda Bakanlığa görüş vermek,
- Entegre Mücadele Teknik Talimatlarının, Zirai Mücadele Teknik Talimatlarının ve Standart İlaç Deneme Metotları'nın hazırlanmasında görev almak,
- İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarına ve gereğinde üreticilere teorik ve uygulamalı eğitimler vermek,
- Çiftçi broşürü hazırlamak,
- Bakanlığın ve Müdürlüğünün verdiği diğer görevler,
Hububat Hastalıkları
Biriminin amacı bölgemizde hububat (buğday, arpa, mısır, çeltik, yulaf, çavdar, sorgum, triticale, çim vb.) üretim alanlarında önemli fungal, bakteriyel ve viral hastalıklar sonucu meydana gelen ürün kayıplarını azaltmaya yönelik çalışmalar yapmaktır. Bu kapsamda hububatta ekonomik zarara neden olan hastalık etmenlerin morfolojik, biyokimyasal, serolojik, moleküler ve biyolojik yöntemler kullanarak teşhis etmek, yaygınlık ve zarar seviyelerini belirlemek, biyolojileri, epidemiyolojileri ve mücadele olanaklarının belirlenmesi, uygulamaya aktarılması ve hastalıklarla mücadelede kimyasal mücadeleye alternatif mücadele çalışmalarını yürütmek üzerine projeler yürütülmektedir.
Meyve ve Bağ Hastalıkları
Birimin temel görevleri meyve (kayısı, kiraz, badem, ceviz, nar vd.) ve bağ alanlarında görülen önemli fungal, bakteriyel ve viral hastalıkların tespiti ve neden olduğu ürün kayıplarını azaltmaya yönelik çalışmalarda bulunmaktır. Meyve ve bağ alanlarında hastalık oluşumuna neden olan etmenlerin morfolojik, biyokimyasal, serolojik, moleküler ve biyolojik yöntemler kullanılarak teşhisi, yaygınlık ve zarar seviyelerinin belirlenmesi, biyolojileri, epidemiyolojileri ve mücadele olanaklarının belirlenmesi ile hastalıklarla mücadelede kimyasal mücadeleye alternatif mücadele olanaklarının araştırılarak uygulamaya aktarılması üzerine projeler yürütülmektedir.
Endüstri ve Süs Bitkileri Hastalıkları
Biriminin amacı Endüstri (pamuk, tütün, susam, şeker pancarı, soya fasülyesi, ayçiçeği vb.) ve süs bitkilerinde (gül, karanfil, kesme çiçek vb.) ürün ve verim kayıplarına neden olan fungal, bakteriyel ve viral hastalıkları tespit etmek ve tanılamak, mücadele yöntemlerine yönelik araştırmalarda bulunarak ürün ve verim kayıplarını azaltmaya yönelik çalışmalar yapmaktır. Bölgemizde endüstri ve süs bitkilerinde sorun olan fungal, bakteriyel ve viral hastalıklarla ilgili çalışmalar yapmak ve sorun olan hastalık etmenlerinin teşhisi, tanısı, yayılışı ve mücadele yöntemlerini belirlemek, hastalıklarla mücadelede kimyasal mücadeleye alternatif mücadele çalışmalarını yürütmek ve bölgenin sorunlarına çözüm getirecek araştırma projeleri yürütülmektir.
Sebze, Yem ve Yemeklik Dane Baklagil Hastalıkları
Birimin görevi, Sebze (domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz vb) ve Yem bitkilerinde (yonca, fiğ, korunga vb.) ürün ve verim kayıplarına neden olan fungal, bakteriyel ve viral hastalıkları tespit etmek ve tanılamak, mücadele yöntemlerine yönelik araştırmalarda bulunarak ürün ve verim kayıplarını azaltmaya yönelik çalışmalar yapmaktır. Bölgemizde Sebze, Yem ve Yemeklik Dane Baklagil bitkilerinde sorun olan fungal, bakteriyel ve viral hastalıklarla ilgili çalışmalar yapmak, hastalık etmenlerin teşhisi, tanısı, yayılışı ve mücadele yöntemlerini belirlemek, hastalıklarla mücadelede kimyasal mücadeleye alternatif mücadele çalışmalarını yürütmek ve bölgenin hastalık sorunlarına çözüm getirecek araştırma projeleri yürütülmektir.