Son yıllarda, dünyada ve ülkemizde yaygınlaşan entegre mücadele çalışmaları kapsamında pestisitlerin faydalı organizmalara yan etkileri önem kazanmıştır. Bu amaçla entegre mücadele programlarında uygun pestisitlerin seçilmesinde, bu pestisitlerin uluslararası standart metotlarla faydalı organizmalara yan etkilerinin belirlenmesi önem taşımaktadır. Bugün, birçok ülkede ilaç ruhsatlandırma çalışmalarında pestisitlerin faydalı organizmalara olan yan etkilerinin araştırılması yasal olarak zorunluluk haline gelmiştir.
Faydalı organizmalara yan etki çalışmaları, dünyada 1960'lı yıllardan beri yapılmakta olup, kapsamlı metotlar 1985 yılında IOBC (International Organization for Biological Control) tarafından 19 laboratuvar, 12 yarı tarla ve 5 tarla metodu olarak yayınlanmıştır. Avrupa Birliği'nde ise hedef dışı organizmalara bitki koruma ürünlerinin etkilerinin belirlenmesine 1991 yılında karar verilmiştir (Council Directive 91/414/EEC).
Bu konuda ülkemizde yapılacak denemelerde birliktelik sağlamak amacı ile IOBC'nin "Pestisitler ve Faydalı Organizmalar Çalışma Grubu"nun 1988, 1992, 1994, 2000 ve 2006 yılı yayınları esas alınarak, ülkemizde yaygın olarak bulunan önemli doğal düşmanlara, pestisitlerin yan etkilerinin araştırılmasında kullanılacak standart yan etki deneme metotları Müdürlüğümüzün de büyük katkılarıyla Bakanlığımız tarafından hazırlanmıştır.
Hazırlanan bu metotlar doğrultusunda Enstitümüz Biyolojik Mücadele Bölümü'nde pestisitlerin turunçgilde faydalı organizmalara yan etki çalışmaları yürütülmekte olup, bu kapsamda 3 adet doğal düşmana (Chilocorus bipustulatus, Anagyrus pseudococci ve Amblyseius swirskii) yan etki denemeleri yapılmaktadır.