Toprak, bitki ve su analiz laboratuvarımız; tarımsal üretimde bilinçli gübreleme, doğru sulama ve sürdürülebilir verimliliği sağlamak amacıyla toprak, bitki ve sulama suyunun çeşitli özelliklerini analiz eden uzmanlaşmış kadroya sahip bir merkezdir. Toprak ve Su kaynakları bölümünde bir doçent, iki doktor, altı ziraat yüksek mühendisi, iki laborant bulunmaktadır. Toprak, Bitki ve Su Analiz Laboratuvarımız, üreticilerimize ve araştırmacılarımıza bilimsel verilerle rehberlik etmek üzere hizmet vermektedir.
Laboratuvarımızda gerçekleştirilen toprak analizleri, tarımın temel unsurlarından biri olan toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini ortaya koymaktadır. Laboratuvarımız kapsamında saf su cihazı, kül fırını, hassas terazi, kaba terazi, UV spektrofotometre, santrifüj, pH metre, ısıtıcılı karıştırıcı, EC metre, mikser, çalkalayıcı, volteks, bitki değirmeni, etüv, kjeldahl destilasyon cihazı, hotplate, kjeldahl yakma ünitesi, su banyosu, ultrasonik su banyosu, inkübatör, homojenizatör, atomik absorbsiyon spektrometresi, ICP-OES, çeker ocak, trnoküler ve streo mikroskop, biofermentör, otoklav,-80 derin dondurucu, emniyet kabini, soğutmalı santrifüj, PCR, jel görüntüleme sistemi, mikroplaka okuyucu, kırık buz makinası, kuru ısıtıcılı blok, toprak elek seti, elektroforez cihazları, tarla kapasitesi ve solma noktası basınçlı tencereleri, hacim ağırlığı tık tık makinası, infiltrometre bulunmaktadır.
Fiziksel analizlerde toprağın kum, silt ve kil oranları gibi tekstürel özellikleri, su tutma kapasitesi (Tarla kapasitesi ve solma noktası), porozite, infiltrasyon hızı ve hacim ağırlığı gibi önemli parametreler incelenmektedir. Bu bilgiler, toprağın işlenebilirliği, su geçirgenliği ve kök gelişimi üzerindeki etkilerini anlamaya yardımcı olan parametrelerdir. Kimyasal analizlerde ise toprağın pH değeri, elektriksel iletkenliği (EC), organik madde içeriği, kireç oranı ve makro (azot, fosfor, potasyum) ile mikro (çinko, demir, mangan, bakır, bor) besin elementlerinin düzeyleri belirlenmektedir. Bu parametreler ile gübreleme programları yetiştiriciliği yapılan bitkiye uygun şekilde planlanmakta ve çiftçilere öneri olarak sunulmaktadır. Biyolojik analizlerden ise mikrobiyal biyomas C, toprak solunumu, enzim aktiviteleri (üreaz aktivitesi, proteaz aktivitesi, dehidrogenaz aktivitesi, β-glikozidaz aktivitesi ve alkalin fosfataz enzim aktivitesi) gibi parametreler analiz edilmektedir.
Bitki analizleri kapsamında, bitkilerin besin durumu ve fizyolojik tepkileri detaylı biçimde incelenmektedir. Yaş yakma yöntemiyle yapılan analizlerde, bitki dokularındaki azot (%), makro (fosfor, potasyum, magnezyum, kükürt) ve mikro (demir, bakır, mangan, çinko, bor vb.) besin elementleri belirlenmektedir. Ayrıca, bitkinin klorofil miktarı ölçülmekte; hücre zarı geçirgenliği analizi ile stres toleransı değerlendirilmektedir. Bunun yanı sıra, süperoksit dismutaz, peroksidaz, katalaz, glutatyon reduktaz gibi önemli bitki enzimlerinin aktivitesi ve stres altında sentezlenen prolin, malondialdehit gibi osmoprotektanların düzeyi de analiz edilerek, bitkinin çevresel koşullara verdiği yanıt ortaya konmaktadır.
Su analizleri ise tarımsal sulamada kullanılan suyun kalite değerlendirmesini kapsamaktadır. Laboratuvarımızda suyun pH değeri, elektriksel iletkenliği, toplam çözünmüş katyonlar (K, Ca, Mg ve Na), sodyum adsorpsiyon oranı (SAR), bor, klorür ve bikarbonat içeriği analiz edilmektedir. Bu analizler ile, sulama suyunun kullanıma uygunluğu sınıflandırılmaktadır.
Toprak, bitki ve su analizlerinde ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak çalışan laboratuvarımız, uzman kadrosu ve modern cihaz altyapısıyla hizmet vermektedir. Bilimin rehberliğinde doğru kararlar almak ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını hayata geçirmek için sizleri laboratuvarımıza bekliyoruz.