| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yoluyla geliştirilen ve 2022 yılında tescil ettirilen bir yulaf çeşididir. MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Bitki boyu 86-119 (101) cm, orta boylu, sap sağlam ve kalın olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Yaprakları kalın ve mumsu renktedir. Salkım dallarının duruşu yatay durumdadır. Kılçıksız çeşit olup, daneleri iri, orta uzun ve kahverengi renktedir. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Alternatif bir çeşit olup, Trakya bölgesindeki normal koşullardaki soğuklara karşı dayanıklılığı iyidir. Trakya-Marmara bölgesinde ekimi tavsiye edilir. Tane verimi çok yüksek 600-1100 (878) kg/da, dane dökmeyen orta erkenci çeşittir. Tane üretimleri için kullanılacak tohumluk miktarı 18-20 kg/da, yeşil ot amacıyla yetiştirilmesi halinde tohumluk miktarı (21-24 kg/da) artırılmalıdır. Uygulanacak gübre miktarı 14-17 kg/da azot (N) ve 3-5 kg/da Fosfor (P2O5) olacak şekilde yapılmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Yulaf taçlı pas ve kara pasa dayanıklı, yulaf açık-kapalı rastığına karşı hassastır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Bitki orta boylu, sap kalın ve yaprağı fazla olması nedeniyle yeşil ot ve silajlık amacıyla da kullanılabilir. Bin dane ağırlığı 35,9-44,5 (40,0) g, hektolitre ağırlığı 54,4-62,9 (59,7) kg, protein oranı % 8,9-113,2 (11,7), 2,2 mm elek üstü % 71,6-96,8 (89,1) ve yağ oranı % 3,4-6,6 (5,0). 1000 tane ve hektolitre ağırlıklarının yüksek olmasından dolayı insan beslenmesinde kullanılabilir.
|