| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından introdüksiyon yöntemi ile geliştirilen 2001 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşitidir. MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Beyaz başaklı, kılçıksız bir çeşittir. Kısa ve sık başak yapısına sahip olup, başakları dik yapıdadır. Bitki boyu ortalama 70-75 cm’dir. Tanesi küçük, mat kırmızı renkli ve yarısert yapıdadır. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Trakya- Marmara bölgesi ile kışı aşırı soğuk olmayan diğer bölgelerin taban ve yarıtaban alanlarda ekimi tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi yüksek olup verim potansiyeli çok yüksektir (2008 ve 2009 yılları ortalama verim 600 kg/da ve 763 kg/da). Kuraklığa karşı hassas olup yağış rejimi iyi ve düzenli olan taban alanlarda ve sulama imkanı olanlarda ekilebilir. Kısa boylu bir çeşit olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 500 tane (18-20 kg/da) uygun ekim sıklığıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Sarı pasa ve kahverengi pasa hassastır. Yatmaya dayanıklıdır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Tanesi kırmızı renkli, yarısert ve küçük olup ekmeklik kalitesi iyidir. Bindane ağırlığı 30-31 gr. hektolitre ağırlığı 79-80 kg’dır. Protein oranı %12.4-13.8, gluten oranı %38.5-42.0 , gluten indeksi % 64-69 ve sedimantasyon miktarı 38-51 ml arasında değişim göstermiştir (2008 ve 2009 üretim yılları sonucu). |