| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yoluyla geliştirilen ve 2022 yılında tescil ettirilen bir yulaf çeşididir. MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Bitki boyu 92-128 (112) cm, orta uzun boylu, sap sağlam ve kalın olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Yaprakları kalın ve mat yeşil renktedir. Salkım dallarının duruşu yarı sarkık durumdadır. Kılçıksız çeşit olup, daneleri iri, orta uzun ve kahverengi renktedir. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Alternatif bir çeşit olup, Trakya bölgesindeki normal koşullardaki soğuklara karşı dayanıklılığı iyidir. Trakya-Marmara bölgesinde ekimi tavsiye edilir. Tane verimi yüksek 565-1085 (875) kg/da, dane dökmeyen orta erkenci çeşittir. Tane üretimleri için kullanılacak tohumluk miktarı 17-19 kg/da, yeşil ot ve silajlık yetiştirilmesi halinde tohumluk miktarı (20-24 kg/da) artırılmalıdır. Uygulanacak gübre miktarı 14-17 kg/da azot (N) ve 3-5 kg/da Fosfor (P2O5) olacak şekilde yapılmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Yulaf taçlı pas, kara pas ile yulaf acık ve kapalı rastığına dayanıklıdır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Bitki boyu orta uzun, sap orta kalın ve yaprağı fazla olması nedeniyle yeşil ot ve silajlık amacıyla da kullanılabilir. Bin dane ağırlığı 33,6-38,3 (37,0) g, hektolitre ağırlığı 55,4-62,2 (59,1) kg, protein oranı % 9,8-13,0 (11,4), 2,2 mm elek üstü % 79,2-94,0 (89,3) ve yağ oranı % 5,0-8,0 (6,8). Yağ oranı, 1000 tane ve hektolitre ağırlıklarının yüksek olmasından dolayı iyi bir yemlik yulaf çeşididir.
|