| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yoluyla geliştirilen, Türkiye’de melezi yapılan ve 2023 yılında tescil ettirilen ilk yulaf çeşididir. MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Bitki boyu 87-123 (108) cm, orta boylu, sap sağlam ve kalın olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Yaprakları kalın ve yeşil renktedir. Salkım tipi yayvan salkım şeklindedir. Kılçıksız çeşit olup, daneleri iri ve beyaz renktedir. Orta uzun boylu, geniş ve bol yapraklı olmasından dolayı yeşil otluk ve silajlık olarak da öne çıkmaktadır. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Alternatif bir çeşit olup, Trakya-Marmara bölgesi normal koşullardaki soğuklara karşı dayanıklılığı çok iyidir. Trakya-Marmara bölgesinde ekimi tavsiye edilir. Tane verimi yüksek 659-1060 (857) kg/da, dane dökmeyen orta erkenci çeşittir. Tane üretimleri için kullanılacak tohumluk miktarı 18-20 kg/da, yeşil ot ve silajlık amacıyla yetiştirilmesi halinde tohumluk miktarı (22-25 kg/da) artırılmalıdır. Uygulanacak gübre miktarı 14-17 kg/da azot (N) ve 3-5 kg/da Fosfor (P2O5) olacak şekilde yapılmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Yulaf taçlı pas ve kara pasa dayanıklıdır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Bitki orta boylu, sap kalın ve yaprağı fazla olması nedeniyle yeşil ot ve silajlık için uygundur. Bin dane ağırlığı 34,0-40,0 (36,7) g, hektolitre ağırlığı 55,0-63,4 (59,9) kg, protein oranı % 12,2-14,8 (13,3), 2,2 mm elek üstü % 80,6-97,2 (90,7) ve yağ oranı % 0,8-3,3 (2,3). Protein oranı, 1000 tane ve hektolitre ağırlıklarının yüksek, yağ oranının düşük olmasından dolayı insan beslenmesine uygun bir çeşittir.
|