| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme çalışmaları ile geliştirilen ve 2022 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir. Melez ve pedigri: Tekirdağ//GK Kalasz/Beabourg TE6748-0T-0T-9T-2T-2T-0T MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ; Beyaz başaklı, kılçıklı, başakları orta uzunluktadır. Tescil denemelerinde bitki boyu 70-85 cm arasında değişmiştir. Tanesi kırmızı, sert, yarı-sert yapıda olup orta iriliktedir. AGRONOMİK ÖZELLİKLER: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Orta erkenci bir çeşittir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü toprak yapısına tavsiye edilmektedir. Bitki boyu orta-kısa uzunlukta olup taban arazilerde de yatmaya dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir. Tescil denemelerinde tane verimi 563,5-898,5 kg/da arasında değişmiş olup ortalama verim 733,9 kg/da olarak belirlenmiştir. Tescile başvuru denemelerinde ortalama verim 775 kg dekar olmuştur. Ekimde metrekareye 500 dane tohumluk kullanılmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLER: Küllemeye orta seviyede toleranslıdır. Kahverengi (10S) ve sarı pasa (5R) yüksek oranda toleranslıdır. Tescil denemelerinde enfeksiyonun yüksek olduğu koşullarda dahi hastalık oranı en fazla 10S-5R olarak belirlenmiştir. Tescil öncesi denemelerde kahverengi pas TR sarı pas 10S olarak belirlenmiştir. Septoriya yaprak leke hastalığına hassastır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Ekmeklik kalitesi çok iyi olup Tescil denemelerinde tespit edilen kalite değerleri; bin tane ağırlığı 35,7-37,3 g, hektolitre ağırlığı 73,2-75,1 kg/hl, protein oranı %14.5-18,4, zeleny sedimantasyon 61-73 ml, alveograf enerji değeri 267-385, un verimi %60-71, yaş gluten %25,7-34,8, kuru gluten %10,8-12.2, gluten indeksi %93,2-99.6 arasında değişmiştir. Tescile başvuru denemelerinde en yüksek kalite değerleri: Bin tane ağırlığı: 44,7 g, hektolitre ağırlığı: 82,4 kg, protein oranı: % 13,8, gluten: % 35,7, gluten indeksi: %91,2 ve sedimantasyon (zel): 56 ml olarak belirlenmiştir.
|