Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • ENSTİTÜ MÜDÜRLÜĞÜNE DOĞRUDAN BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
    • MÜDÜR YARDIMCILIĞINA BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
    • TEKNİK KOORDİNATÖRLÜĞE BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
  • ÜRÜNLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
    ENSTİTÜNÜN GENEL TANITIMI
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksTrakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Harman22

​
​
TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme çalışmaları ile geliştirilen ve 2022 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir. 
Melez ve pedigri: Tekirdağ//GK Kalasz/Beabourg TE6748-0T-0T-9T-2T-2T-0T
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ; Beyaz başaklı, kılçıklı, başakları orta uzunluktadır. Tescil denemelerinde bitki boyu 70-85 cm arasında değişmiştir. Tanesi kırmızı, sert, yarı-sert yapıda olup orta iriliktedir. 
AGRONOMİK ÖZELLİKLER: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Orta erkenci bir çeşittir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü toprak yapısına tavsiye edilmektedir. Bitki boyu orta-kısa uzunlukta olup taban arazilerde de yatmaya dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir. Tescil denemelerinde tane verimi 563,5-898,5 kg/da arasında değişmiş olup ortalama verim 733,9 kg/da olarak belirlenmiştir. Tescile başvuru denemelerinde ortalama verim 775 kg dekar olmuştur. Ekimde metrekareye 500 dane tohumluk kullanılmalıdır. 
PATOLOJİK ÖZELLİKLER: Küllemeye orta seviyede toleranslıdır. Kahverengi (10S) ve sarı pasa (5R) yüksek oranda toleranslıdır. Tescil denemelerinde enfeksiyonun yüksek olduğu koşullarda dahi hastalık oranı en fazla 10S-5R olarak belirlenmiştir. Tescil öncesi denemelerde kahverengi pas TR sarı pas 10S olarak belirlenmiştir. Septoriya yaprak leke hastalığına hassastır.
KALİTE ÖZELLİKLERİ: Ekmeklik kalitesi çok iyi olup Tescil denemelerinde tespit edilen kalite değerleri; bin tane ağırlığı 35,7-37,3 g, hektolitre ağırlığı 73,2-75,1 kg/hl, protein oranı %14.5-18,4, zeleny sedimantasyon 61-73 ml, alveograf enerji değeri 267-385, un verimi %60-71, yaş gluten %25,7-34,8, kuru gluten %10,8-12.2, gluten indeksi %93,2-99.6 arasında değişmiştir.
Tescile başvuru denemelerinde en yüksek kalite değerleri: Bin tane ağırlığı: 44,7 g, hektolitre ağırlığı: 82,4 kg, protein oranı: % 13,8, gluten: % 35,7, gluten indeksi: %91,2 ve sedimantasyon (zel): 56 ml olarak belirlenmiştir.

İLETİŞİM

    Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Kocasinan Mah. Atatürk Bulvarı 167/A - 22100 EDİRNE

  • Telefon : 0 284 235 81 82

  • Faks : 0 284 235 82 10

  • E-Posta : ttae@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI