TESCİL: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme ile geliştirilen Trakya Birlik ile birlikte yürütülen proje kapsamında 2021 yılında üretim izni alınan ekmeklik buğday çeşididir. MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Beyaz başaklı, başakları uzun ve kılçıklı çeşittir. Tescil öncesi denemelerde bitki boyu 80-100 cm arasında değişmiştir. Tanesi kırmızı renkli, yarı sert-sert, orta iriliktedir. AGRONOMİK ÖZELLİKLERİ: Alternatif gelişme tabiatına sahip bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü toprak yapısına tavsiye edilir. Sap yapısı çok sağlam olduğu için yatmaya toleranslıdır. Kardeşlenme kapasitesi çok iyi, verim potansiyeli orta-yüksektir. Tavsiye edilen tohumluk miktarı m2’ye 500-550 dane arasındadır. Verim: Tescil başvuru denemelerinde 3 lokasyon ortalama verimi 647,6 kg/da, en yüksek verim 768,7 kg/da olmuştur. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Külleme ve kahverengi pasa yüksek düzeyde toleranslıdır. Septoria yaprak leke hastalığı ve sarı pas tarla koşullarında gözlenmemiştir. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Ekmeklik kalitesi çok iyi olup 2019-2020 yılı tescile başvuru denemelerinde; bin tane ağırlığı 31.5-38.9 g, hektolitre ağırlığı 75.6-80.8 kg, protein oranı %12.3-13.4, gluten oranı %35.7-43.0, gluten indeksi %76.6-97.2, sedimantasyon 67-71 ml ve sertlik değeri 51-55 arasında değişmiştir.
|