TESCİL: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme ile geliştirilen Trakya Birlik ile birlikte yürütülen proje kapsamında 2021 yılında üretim izni alınan ekmeklik buğday çeşididir. MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Beyaz başaklı, kılçıklıdır. Bitki boyu 80-105cm arasında değişmektedir. Tanesi kırmızı renkli, yarı sert yapıda orta iriliktedir. AGRONOMİK ÖZELLİKLERİ: Kışlık gelişme tabiatına sahip olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Trakya-Marmara Bölgesine ve Geçit bölgelere ve farklı çevre koşullarına tavsiye edilir. Sap yapısı sağlam yatmaya toleranslıdır. Kardeşlenme kapasitesi çok iyi, verim potansiyeli yüksektir. Tavsiye edilen tohumluk miktarı m2’ye 500-550 dane arasındadır. Verim: Tescil başvuru denemelerinde ortalama verimi 708,4 kg/da, en yüksek verim 896,9 kg/da olmuştur. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Küllemeye, kahverengi pasa ve sarı pasa yüksek düzeyde toleranslıdır. Septoria yaprak leke hastalığı tarla koşullarında gözlenmemiştir. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Ekmeklik kalitesi çok iyi olup 2019-2020 yılı tescile başvuru denemelerinde; bin tane ağırlığı 35.3-44.4 g, hektolitre ağırlığı 75.4-80.3 kg, protein oranı %12.9-14.3, gluten oranı %36.5-42.5, gluten indeksi %83.6-93.8, sedimantasyon 62-67 ml ve sertlik değeri 52-55 arasında değişmiştir.
|