| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından introdüksiyon çalışmaları sonucu, 1999 yılında tescil ettirilen Bulgaristan orijinli ekmeklik buğday çeşitidir. MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Beyaz başaklı,kılçıklı bir çeşittir. Başak uzunluğu orta olup başakları yarı eğik bir görünüm arzeder. Bitki boyu 85-95 cm’dir. Tanesi orta irilikte kırmızı renkli ve yarısert yapıdadır. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Trakya-Marmara bölgesi ile kışlık ekim yapılan diğer bölgelerde taban ve yarıtaban alanlarda ekimi tavsiye edilir.Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir (2008 ve 2009 yılları ortalama verim 727 kg/da ve 745 kg/da). Çok erkenci olup kuraklığa karşı dayanıklıdır. Bu nedenle yağışı az olan alanlarda da ekimi yapılabilir.Orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 500 tane (18-20 Kg/da) uygun ekim sıklığıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Küllemeye karşı dayanıklıdır. Sarı pasa töleranslı ve kahverengi pasa hassastır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Tanesi kırmızı yarısert ve orta irilikte olup ekmeklik kalitesi iyidir. Bindane ağırlığı 36-39 gr. hektolitre ağırlığı 78-79 kg’dır.Protein oranı %12.3-12.4, gluten oranı %33.6-33.8, gluten indeksi 76.3-90.2 ve sedimantasyon miktarı 38-40 ml arasındadır (2008 ve 2009 üretim yılları sonucu). |