| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen ve 2005 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir. MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Beyaz başaklı, kılçıklı bir çeşittir. Başakları uzun olup dik ve yarı eğik bir görünüm arz eder. Bitki boyu 85-90 cm’dir. Danesi orta iri, kırmızı renkli ve sert-yarı sert yapıdadır. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Marmara bölgesinde her tülü toprak yapısında ve bölgenin tamamına ekimi tavsiye edilir. Marmara bölgesi dışında diğer bölgelerde ise taban alanlarda ekimi tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir (450-800 kg/da). Kurakta verim potansiyeli yüksek düzeyde olduğu gibi iyi koşullarda da yüksek verim potansiyeline sahiptir. Orta erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 450-550 dane (18-20 Kg/da), uygulanacak gübre miktarı 12-15 kg/da saf azot olacak şekilde yapılmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Küllemeye toleranslı, kahverengi pas ve kök hastalıklarına karşı hassastır. Tohumlar sürme ile bulaşık olması halinde ekimden önce tohum ilaçlaması yapılmalıdır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Bin tane ağırlığı 36.5 g, hektolitre ağırlığı 78.3 kg, protein oranı % 12.2, gluten oranı % 29.1, gluten indeksi % 95.7, tane sertliği 44 ve sedimantasyon değeri 43 ml’dir (2009 yılı deneme sonucu). |