TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme çalışmaları ile geliştirilen ve 2021 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir. Melez ve pedigri: Tek/4/lau/Agd/3/Odes95//Olv/B16 TE6474-0T-0T-4T-3T-4T-0T MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ; Kırmızı başaklı, kılçıklı, başakları orta uzunluktadır. Tescil öncesi denemelerde bitki boyu 93-103 cm arasında değişmiştir. Tanesi kırmızı, sert, yarı-sert yapıda olup orta iriliktedir. AGRONOMİK ÖZELLİKLER: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Orta erkenci bir çeşittir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü toprak yapısına tavsiye edilmektedir. Bitki boyu orta-kısa uzunlukta olup taban arazilerde de yatmaya dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir. Tescil denemelerinde tane verimi 626,2-987,4 kg/da arasında değişmiş olup ortalama verim 792,4 kg/da olarak belirlenmiştir. Tescile başvuru denemelerinde ortalama verim 807,6 kg dekar olmuştur. Ekimde metrekareye 500 dane tohumluk kullanılmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLER: Küllemeye orta seviyede toleranslıdır. Kahverengi ve sarı pasa yüksek oranda toleranslıdır. Tescil denemelerinde enfeksiyonun yüksek olduğu koşullarda dahi hastalık oranı en fazla 20MR olarak belirlenmiştir. Tescil öncesi denemelerde kahverengi pas 5R sarı pas R olarak belirlenmiştir. Septoriya yaprak leke hastalığına orta düzeyde toleranslıdır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Ekmeklik kalitesi çok iyi olup Tescil denemelerinde tespit edilen kalite değerleri; bin tane ağırlığı 27.4-39.5 g, hektolitre ağırlığı 71.7-74.6 kg/hl, protein oranı %14.0-16.5, zeleny sedimantasyon 45-72 ml, alveograf enerji değeri 237-429, su absorbsiyonu %55.6-61.6, un verimi %66.0-68.9, yaş gluten %27.3-32.1, kuru gluten %9.4-11.2, gluten indeksi %97.3-99.5 arasında değişmiştir. Tescile başvuru denemelerinde en yüksek kalite değerleri: Bin tane ağırlığı: 48,7 g, hektolitre ağırlığı: 80,2 kg, protein oranı: % 12,0 gluten: % 32,3 gluten indeksi: %98,2 ve sedimantasyon (zel): 66 ml olarak belirlenmiştir.
|