| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yoluyla geliştirilen ve 2020 yılında tescil ettirilen bir yulaf çeşididir. MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Bitki boyu 100-155 cm, orta boylu, sap sağlam olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Yaprakları dik ve açık yeşil renktedir. Salkım şekli yayvan salkım tipinde olup salkımda tane sayısı 90-140 adettir. Kılçıksız çeşit olup, daneleri orta iri, kısa ve beyaz renktedir. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Alternatif-kışlık bir çeşit olup, Trakya-Marmara bölgesindeki normal koşullardaki soğuklara karşı dayanıklı olup soğuğa dayanıklılığı en iyi çeşitlerden biridir. Trakya-Marmara bölgesinde ekimi tavsiye edilir. Tane verimi yüksek (400-850 kg/da), dane dökmeyen orta erkenci çeşittir. Tane üretimleri için kullanılacak tohumluk miktarı (15-17 kg/da), yeşil ot amacıyla yetiştirilmesi halinde tohumluk miktarı (18-20 kg/da) artırılmalıdır. Dekara 14-17 g/da azot (N) ve 3-5 kg/da fosfor (P2O5) olacak şekilde gübreleme yapılmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Yulaf taçlı pas ve kara pasa dayanıklıdır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Bitki boyu orta uzun, sap orta kalın ve yaprağı fazla olması nedeniyle yeşil ot amacıyla da yetiştirilebilir. Bin dane ağırlığı 27,7-34,9 g, hektolitre ağırlığı 49,3-60,3 kg ve protein oranı % 10,3- 15,7 arasında değişmektedir. Beta glukan oranın iyi, kavuz oranının düşük olmasından dolayı insan beslenmesinde de kullanılabilir. |