 
| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen ve 2019 yılında tescil ettirilen arpa çeşididir. Slad//HB 854/Ast/3/Osk4.39/2-84/4/Obz/Rod/5/Bar TEA2324-0T-0T-1T-5T-1T-0T MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Başakları 2 sıralı olup orta uzunluktadır. Bitki boyu orta olup 82-103 cm arasında değişmiştir. Danesi iri olup ve homojen yapıdadır. Başaklanma zamanı orta erkencidir. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Marmara bölgesinde taban ve yarı taban alanlarında yetiştiriciliği tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi yüksek olup verim potansiyeli yüksektir. Verimi tarımsal değerleri ölçme denemelerinde 682.5 kg/da ortalama verim ile dördüncü sırada yer almıştır. Tescil denemelerindeki en yüksek verim 843,6 kg/da olarak belirlenmiştir. Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 450-500 dane (17-19 kg/da), uygulanacak gübre miktarı 12-15 kg/da saf azot olacak şekilde yapılmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Küllemeye toleranslı ve kahverengi pasa hassastır. Bölgede yaygın olarak görülen arpa yaprak leke hastalığına (Rhynchosporium secalis) orta düzeyde toleranslı, ağbenek yaprak leke hastalığına (Pyrenophora teres) yüksek düzeyde toleranslıdır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Tescil denemeleri kalite değerleri; hektolitre ağırlığı 55.1-70.1kg/hl, bin tane ağırlığı 28.0-49.9 g, nişasta(nit) oranı 59.9-62.6, protein oranı %11.2-15.1, 2.5+2.8 mm elek üstü %20.3-96.8, elek altı %0.2-31.9 arasında değişmektedir. |