| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen ve 2019 yılında tescil ettirilen arpa çeşididir. Slad/5/Yrm/4/Yky387/3/Api/cm 67//Manch/6/ Slad/7/Yky387/3/ Api/Cm67//Manch /5/Yky387/3/Api/Cm67//Manch/4/Dmn/Rhod"S" TEA1980-0T-0T-0T-3T-0T MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Başakları 6 sıralı olup orta uzunluktadır. Bitki boyu orta olup 82-102 cm arasında değişmiştir. Danesi iri olup ve homojen yapıdadır. Başaklanma zamanı orta erkencidir. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Marmara bölgesinde taban ve yarı taban alanlarında yetiştiriciliği tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi yüksek olup verim potansiyeli yüksektir. Tarımsal değerleri ölçme denemelerinde 654.5 kg/da ortalama verime sahip olmuştur. Tescil denemelerindeki en yüksek verim 800,6 kg/da olarak belirlenmiştir. Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 450-500 dane (17-19 kg/da), uygulanacak gübre miktarı 12-15 kg/da saf azot olacak şekilde yapılmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Küllemeye toleranslı ve kahverengi pasa orta hassastır. Bölgede yaygın olarak görülen arpa yaprak leke hastalığına (Rhynchosporium secalis) ve ağbenek yaprak leke hastalığına (Pyrenophora teres) yüksek düzeyde toleranslıdır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Tescil denemeleri kalite değerleri; hektolitre ağırlığı 59.1-66.4 kg/hl, bin tane ağırlığı 29.5-34.8g, nişasta(NIT) oranı 58.4-62.5, protein oranı %12.1-16.6, 2.5+2.8 mm elek üstü %36.4-71.9, elek altı %3.8-28.2 arasında değişmektedir. |