| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme çalışmaları ile geliştirilen ve 2019 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir. Melez ve pedigri: 15.99/3/Pehl//Rpb8-68/Chrc/4/Chatelet TE6411-2T-0T-9T-5T-3T-0T MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ; Beyaz başaklı, kılçıklı, başakları orta uzunluktadır. Bitki boyu 80-98 cm arasında değişmektedir. Tanesi kırmızı, sert, yarı-sert yapıda olup orta iriliktedir. AGRONOMİK ÖZELLİKLER: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Orta erkenci bir çeşittir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü toprak yapısına tavsiye edilmektedir. Bitki boyu orta uzunlukta olup taban arazilerde de yatmaya dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir. Tescil denemelerinde tane verimi 530,9-913,8 kg/da arasında değişmiş olup ortalama verim 713,5 kg/da olarak belirlenmiştir. Ekimde metrekareye 500 dane tohumluk kullanılmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLER: Küllemeye yüksek seviyede toleranslıdır. Kahverengi ve sarı pasa yüksek oranda toleranslıdır. Tescil denemelerinde enfeksiyonun yüksek olduğu koşullarda dahi hastalık oranı 5R ve 20MR olarak belirlenmiştir. Septoriya yaprak leke hastalığına orta düzeyde toleranslıdır. Tescil öncesi denemelerde kahverengi pas 30S sarı pas 20S olarak belirlenmiştir. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Ekmeklik kalitesi iyi olup Tescil denemelerinde tespit edilen kalite değerleri; kırmızı taneli olan çeşidin bin tane ağırlığı 27.3-41.7 g, hektolitre ağırlığı 68.0-81.1 kg/hl, protein oranı %11.4-17.2, zeleny sedimentasyon 35-65 ml, alveograf enerji değeri 136-221, su absorbsiyonu %58.8-62.5, un verimi %55.4-71.1, yaş gluten %17.2-21.3, kuru gluten %5.7-7.3, gluten indeksi %97.2-97.4 arasında değişmektedir Tescile başvuru denemelerinde en yüksek kalite değerleri: Bin tane ağırlığı: 45,7 g, hektolitre ağırlığı: 84,1 kg, protein oranı: % 10,7, gluten: % 30,5, gluten indeksi: %94,7 ve Sedimentasyon (zel): 45 ml olarak belirlenmiştir. |