Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • ENSTİTÜ MÜDÜRLÜĞÜNE DOĞRUDAN BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
    • MÜDÜR YARDIMCILIĞINA BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
    • TEKNİK KOORDİNATÖRLÜĞE BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
  • ÜRÜNLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
    ENSTİTÜNÜN GENEL TANITIMI
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksTrakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Abide

​​TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme çalışmaları ile geliştirilen ve 2019 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir.
Melez ve pedigri: Flm85/7/Kç66/Bez//Sup/3/Wrm/2*Hua/4/Dons/5/Kate/MvM/6/Presl    
TE 6295-2T-0T-13T-1T-6T-0T
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ; Beyaz başaklı, kılçıklı, başakları orta uzunluktadır. Bitki boyu 80-90 cm arasında değişmektedir. Tanesi kırmızı, sert, yarı-sert yapıda olup orta iriliktedir.
AGRONOMİK ÖZELLİKLER: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Orta erkenci bir çeşittir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü toprak yapısına tavsiye edilmektedir. Bitki boyu orta uzunlukta olup taban arazilerde de yatmaya dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir. Tescil denemelerinde tane verimi 489,2-924,1 kg/da arasında değişmiş olup ortalama verim 686,2 kg/da olarak belirlenmiştir. Ekimde metrekareye 500 dane tohumluk kullanılmalıdır.
PATOLOJİK ÖZELLİKLER: Küllemeye toleranslıdır. Kahverengi yüksek düzeyde toleranslı olup, sarı pasa hassastır. Kahverengi pas tescil denemelerinde enfeksiyonun yüksek olduğu koşullarda 20MR olarak belirlenmiştir. Septoriya yaprak leke hastalığına orta düzeyde toleranslıdır. Tescil öncesi denemelerde kahverengi pas 30S sarı pas 20S olarak belirlenmiştir.
KALİTE ÖZELLİKLERİ: Ekmeklik kalitesi iyi olup Tescil denemelerinde tespit edilen kalite değerleri; kırmızı taneli olan çeşidin bin tane ağırlığı 31.1-42.6 g, hektolitre ağırlığı 76.3-82.0 kg/hl, protein oranı %11.3-15.6, zeleny sedimentasyon 34-59 ml, alveograf enerji değeri 122-265, su absorbsiyonu %57.7-59.7, un verimi %58.7-70.0, yaş gluten %19.5-26.3, kuru gluten %6.5-9.0, gluten indeksi %94.5-94.9 arasında değişmektedir.
Tescile başvuru denemelerinde en yüksek kalite değerleri: Bin tane ağırlığı: 48,0 g, hektolitre ağırlığı: 87,8 kg, protein oranı: % 10,8, Gluten: % 30,5 Gluten indeksi: %94,7, Sedimentasyon (zel): 50 ml olarak belirlenmiştir.

​

İLETİŞİM

    Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Kocasinan Mah. Atatürk Bulvarı 167/A - 22100 EDİRNE

  • Telefon : 0 284 235 81 82

  • Faks : 0 284 235 82 10

  • E-Posta : ttae@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI