| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme çalışmaları ile geliştirilen ve 2018 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir. Melez ve pedigri: Kraj/90Zhong150//Mex65/Momt/3/Trakia TE6217-3T-1T-1T-3T-0T MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Beyaz başaklı, kılçıklı, başakları orta uzunluktadır. Bitki boyu 80-90 cm arasında değişmektedir. Tanesi kırmızı, sert, yarı-sert yapıda olup orta iriliktedir. AGRONOMİK ÖZELLİKLER: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü toprak yapısına tavsiye edilmektedir. Bitki boyu da kısa olduğu için özellikle taban arazilerde de yatmaya dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir. Tescil denemelerinde tane verimi 555,2-794 kg/da arasında değişmiş olup ortalama verim 669 kg/da olarak belirlenmiştir. Ekimde metrekareye 500 dane tohumluk kullanılmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLER: Küllemeye toleranslı, kahverengi pasa hassas ve sarı pasa dayanıklıdır. Septoriya yaprak leke hastalığına orta düzeyde toleranslıdır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Ekmeklik kalitesi iyi olup Tescil denemelerinde tespit edilen kalite değerleri; Kalite değerleri incelendiğinde; kırmızı taneli olan çeşit adayının bin tane ağırlığı 30.2-38.3 g, hektolitre ağırlığı 75.6-80.0 kg/hl, protein oranı %11.8-14.4, zeleny sedimentasyon 29-65 ml, alveograf enerji değeri 153-247, su absorbsiyonu %59.4-64.0, un verimi %60.0-72.0, yaş gluten %22.4-27.4, gluten indeksi %49-85 arasında değişmektedir. Tescile başvuru denemelerinde ortalama kalite değerleri: Bin tane ağırlığı: 42,4 g, Hektolitre ağırlığı: 78,3 kg, Protein oranı: % 12.3, Gluten: % 36,2 Gluten indeksi: %78,8, Sedimentasyon (zel): 49 ml olarak belirlenmiştir. |