
| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yolu ile geliştirilen ve 2009 yılında tescil edilen ekmeklik buğday çeşididir. MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Beyaz başaklı, kılçıksız bir çeşittir. Başakları uzun olup yarı eğik yapıdadır. Bitki boyu 90-95 cm’dir. Danesi oval ve çok iri, kırmızı renkli ve sert-yarı sert yapıdadır. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Alternatif bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Kavuz yapısı tohumu sıkı kavradığı için geç dönem yağışlardan az etkilenir. Marmara bölgesi ile kışlık ekim yapılan diğer bölgelerde her türlü alanlarda ve toprak yapısında ekimi tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli orta değerdedir (400-650 kg/da). Erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup normal koşullarda yatmaya karşı dayanıklıdır. Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 450-550 dane (18-20 Kg/da), uygulanacak gübre miktarı 12-15 kg/da saf azot olacak şekilde yapılmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Küllemeye ve kök hastalıklarına toleranslı olup, kahverengi pasa mutlak dayanıklıdır. Taban arazilerde yatma olabilir. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Ekmeklik buğdayda bölgenin en kaliteli çeşididir. Tanesi kırmızı renkli, sert-yarı sert yapıda olup, oldukça iri ve ovaldir. Bin tane ağırlığı 42.5 g, hektolitre ağırlığı 80.1 kg, protein oranı % 14.7, gluten % 40.4, gluten indeksi % 91.5, tane sertliği 55 ve sedimantasyon 54 ml’dir (2009 yılı deneme sonucu). |