| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yoluyla geliştirilen ve 2018 yılında tescil ettirilen bir yulaf çeşididir. MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Bitki boyu 95-140 cm, kısa boylu, sap sağlam ve kalın olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Yaprakları kalın ve mumsu renktedir. Salkım şekli sarkık salkım tipinde olup salkımda tane sayısı 70-130 adettir. Kılçıksız çeşit olup, daneleri iri, uzun ve kahverengidir. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Alternatif-kışlık bir çeşit olup, Trakya-Marmara bölgesindeki normal koşullardaki soğuklara karşı dayanıklılığı iyidir. Trakya- Marmara bölgesinde ekimi tavsiye edilir. Tane verimi çok yüksek (450-850 kg/da), dane dökmeyen erkenci çeşittir. Tane üretimleri için kullanılacak tohumluk miktarı (17-19 kg/da), yeşil ot amacıyla yetiştirilmesi halinde tohumluk miktarı (19-24 kg/da) artırılmalıdır. Dekara 14-17 kg/da azot (N) ve 3-5 kg/da fosfor (P2O5) olacak şekilde gübreleme yapılmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Kara pasa dayanıklıdır. Külleme, yulaf taçlı pası ve yulaf rastığına karşı orta hassastır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Kalın sap, yaprakların geniş ve bol olması nedeniyle yeşil ot amacıyla da yetiştirilebilir.Bin dane ağırlığı 30,2-45,0 g, hektolitre ağırlığı 52,2-63,4 kg ve protein oranı % 11,4-17,6. 1000 tane ve hektolitre ağırlıkları yönünden yüksek ve kavuzlarının kolay soyulmasından dolayı insan beslenmesi açısından da çok iyi bir çeşittir. |