Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • ENSTİTÜ MÜDÜRLÜĞÜNE DOĞRUDAN BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
    • MÜDÜR YARDIMCILIĞINA BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
    • TEKNİK KOORDİNATÖRLÜĞE BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
  • ÜRÜNLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
    ENSTİTÜNÜN GENEL TANITIMI
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksTrakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Yüksel

​TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından İntrodüksiyon-Seleksiyon yolu ile geliştirilen ve 2016 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir.
Melez ve pedigrisi: OK81306/STAR’S’
CMSW92WM00167S-17WM-05WM-015WM-010WM-3WM-0WM-5T-0T
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Beyaz başaklı, kılçıklı başakları orta uzun olup eğik görünümdedir. Bitki boyu 78-100 cm arasında değişmiştir. Tanesi kırmızı, sert, yarı-sert yapıda olup orta iriliktedir.
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü toprak yapısına tavsiye edilir. Özellikle taban arazilerde yatmaya dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir. Tescil denemesi ortalama verimi 807,7 kg/da. (698-931 kg/da Tescil denemeleri). Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 450-550 dane arasında olmalıdır.
PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Küllemeye toleranslı, kahverengi pas ve sarı pasa mutlak dayanıklıdır. Septoriya yaprak leke hastalığına yüksek düzeyde toleranslıdır. Arpa sarı cücelik virüsüne en toleranslı çeşittir. 
KALİTE ÖZELLİKLERİ: Ekmeklik kalitesi iyidir. Tescil denemelerinde tespit edilen kalite değerleri; Bin tane ağırlığı 35,2-42,8 gr, hektolitre ağırlığı 73,1-78,8 kg, protein oranı % 12,3-14,3,  su absorbsiyonu % 56,5-60,9, alveograf enerji 111-199, yumuşama derecesi 63,3, un verimi % 67,1-72,5 ve sedimantasyon miktarı 41-51 ml arasında değişmiştir. Ayrıca 2015 yılında Enstitüde yapılan kalite analizi çalışmalarında bin tane ağırlığı 40,6 gr, hektolitre ağırlığı 80,8 kg, protein oranı %13,8, gluten oranı %36,6, gluten indeksi %96,7 ve sedimantasyon miktarı 56 ml olmuştur.

 

İLETİŞİM

    Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Kocasinan Mah. Atatürk Bulvarı 167/A - 22100 EDİRNE

  • Telefon : 0 284 235 81 82

  • Faks : 0 284 235 82 10

  • E-Posta : ttae@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI