| TESCİL YILI SAMİBEY kanola (kolza) çeşidi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün, ''Trakya Bölgesi Kolza Islah Araştırmaları Projesi” kapsamında geliştirilmiş ve Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından 11.4.2017 tarihinde yapılan Endüstri Bitkileri Yağlı Tohumlar Tescil Komitesi Toplantısı’nda tescil edilmiş açık tozlanan (döllenen) bir çeşittir. Morfolojik Özellikleri • Bitkiler orta-uzun boylu, yaprakları az kabarcıklı orta büyüklük ve orta koyulukta yeşil renklidir. • Tohumları, yuvarlak ve kahverengidir. Tarımsal Özellikleri • Orta erkenci, yüksek verim potansiyeline sahip bir çeşittir. • Kış donlarına ve kurağa toleranslıdır. • Uygun ekim zamanı Trakya için 20 Eylül-10 Ekim arasıdır. • Ekimde bir dekara 400-500 gram arası tohum miktarı yeterlidir. • Gübreleme 3 defada; 1.ncisi ekim öncesi “20-20-0” 20 kg/da, 2.ncisi Şubat’ta 20 kg/da A.sülfat (21 N), 3.ncüsü Mart sonunda 20 kg/da A.Nitrat (%26 N) • Geniş adaptasyon yeteneği ile farklı ekolojilere uyum sağlayabilmekte verimli ve marjinal tarım alanlarda yetiştiriciliği yapılabilmektedir. • Sağlam saplı ve yatmaya dayanıklıdır. • Hastalıklara, yatmaya ve hasat öncesi harnupları tane dökmeye karşı toleranslıdır. • Genetik olarak uygun şartlarda 300-450 kg/da arasında verim potansiyeline sahiptir. Patolojik Özellikleri • Yetişme döneminde tarlada kanola bitkilerinde görülebilen Karabacak (Leptosphaeria maculans), Alternerya kara leke (Alternaria spp.) mildiyö (Peronospora parasitica) hastalıklarına karşı toleranslıdır. Kalite Özellikleri • Tohumlarındaki yağ oranı yıla ve yetişme koşullarına göre bağlı olarak %42-48 arasındadır. • Bin tane ağırlığı yaklaşık 3.5-4.5 gram arasındadır. |