| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yolu ile geliştirilen ve 2015 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir. Melez ve pedigrisi; Pehl//Rpb 8-68/Chrc/3/506/88-113 TE5793-1T-1T-1T-1T-4T-0T MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Beyaz başaklı, kılçıklı başakları orta uzunluktadır. Bitki boyu 95-105 cm arasında değişmektedir. Tanesi kırmızı, sert, iri, yarı-sert yapıdadır. AGRONOMİK ÖZELLİKLERİ: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü toprak yapısına, sap yapısı çok sağlam olduğu için özellikle yatma sorunu olan taban arazilere de tavsiye edilmektedir. Kardeşlenme kapasitesi iyi, verim potansiyeli yüksek olup tescil denemelerinde ortalama verimi 660,7 kg/da, en yüksek verim 736,8 kg/da olmuştur (2012-2014 yılları Tescil verim denemeleri). Tescile başvuru öncesi 2011-2012 yılında ise 898,4 kg/da verime ulaşılmıştır. Tavsiye edilen tohumluk miktarı m2’ye 500-550 dane arasındadır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Küllemeye ve kahverengi pasa ve sarı pasa toleranslıdır. Çeşidin melezinde kahverengi ve sarı pasa dayanıklı hat kullanıldığından dolayı pasın yüksek epidemi yaptığı koşullarda dahi hastalık ekonomik zarar seviyesinin altında kalmaktadır.. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Ekmeklik kalitesi iyidir. 2012-2014 yılları Tescil denemelerinde ortalama; bin tane ağırlığı 36.2 gr, hektolitre ağırlığı 74.7 kg, protein oranı % 12.7, enerji değeri 134.7, su absorbsiyonu %55.7 ve un verimi %60,8 olmuştur. Tescil başvuru öncesi (2012 yılı) bin tane ağırlığı 46.3 gr, hektolitre ağırlığı 80.7 kg, protein oranı % 12.7, gluten oranı % 40.2, gluten indeksi % 66.1 ve sedimantasyon 39 5 ml olmuştur. |