| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yoluyla geliştirilen ve 2014 yılında tescil ettirilen bir yulaf çeşididir. MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Bitki boyu 100-145 cm, sap sağlam ve kalın olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Yaprakları kalın ve koyu yeşil renktedir. Salkım şekli yayvan salkım tipinde olup salkımda tane sayısı 80-140 adettir. Kılçıksız çeşit olup, daneleri çok iri, kısa dolgun ve gri renktedir. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Alternatif-kışlık bir çeşit olup, Trakya-Marmara bölgesindeki normal koşullardaki soğuklara karşı dayanıklılığı iyidir. Trakya- Marmara bölgesinde ekimi tavsiye edilir. Tane verimi çok yüksek (400-800 kg/da), dane dökmeyen erkenci çeşittir. Tane üretimleri için kullanılacak tohumluk miktarı (16-18 kg/da), yeşil ot amacıyla yetiştirilmesi halinde tohumluk miktarı (18-22 kg/da) artırılmalıdır. Dekara 14-17 kg/da azot (N) ve 3-5 kg/da fosfor (P2O5) olacak şekilde gübreleme yapılmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Kara pasa hassas, yulaf taçlı pası ve yulaf rastığına karşı orta dayanıklıdır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Yaprakları kalın, geniş ve bol olması nedeniyle yeşil ot kalitesi iyidir. Bin dane ağırlığı 28,6-41,2 g, hektolitre ağırlığı 57,4-62,5 kg ve protein oranı % 11,1-17,0. 1000 tane ve hektolitre ağırlıkları yönünden yüksek olmasından dolayı insan beslenmesi açısından da çok iyi bir çeşittir. |