Bölüm Hakkında
Tanıtım :
Enstitümüz bünyesinde yer alan tarla bitkileri bölümü Bakanlığımızın 2012 yılında yeniden yapılanmasıyla birlikte kurulmuş olup bölümümüzde halen; bitki yetiştirme teknikleri ve ıslahı ile bitki genetik kaynakları konularında projeler yürütülmektedir.
Endüstri bitkilerinde; patates ve çerezlik-yağlık ayçiçeği, Tıbbi ve aromatik bitkilerde; çörekotu, rezene, konyak, limonotu, şekerotu, lavanta, karabuğday, haşhaş, Çayır mera yem bitkilerinde; gazal boynuzu, kılçıksız brom, otlak ayrığı konularında olmak üzere, farklı disiplinlerde projelerle faaliyetlerine devam etmektedir.
Amacı ve Hedefi :
Önceliklendirilmiş konularda belirlenen ürün veya ürün grubu, üretim sistemi veya üretim faktörü ile ilgili problemleri çözmeye yönelik araştırma (ıslah, yetiştirme tekniği vb.) faaliyetlerinde bulunmak.
Ülkenin tarım alanındaki temel politikalarına uygun olarak, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına ve iyileştirilmesine, katkı sağlayacak projeler yürütmek.
Konusuyla ilgili çalışma alanlarında ülkesel ve bölgesel uygulamalı araştırma projeleri yürütmek veya böyle projelere katılmak,
Konusuyla ilgili teknik personel ve çiftçi eğitimlerine katılmak,
Konusuyla ilgili her türlü ürün ve üretim materyali üretmek ve bunları değerlendirmek,
Konusuyla ilgili veri toplamak ve değerlendirmek,
Yürütülecek olan projeler ile Ülkenin tarım alanındaki temel politikalarının yanında gıda güvenliğine, tarımsal üretimde verimliliğin ve kalitenin artırılmasına katkı sağlamak,
Bölgemizde bulunan bitki genetik kaynaklarını muhafaza altına almak ve bunları ıslahta değerlendirmek, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına ve iyileştirilmesine katkı sağlamak,
Bölgeye uygun ekonomik değeri yüksek çeşitleri geliştirmek,
Sürdürülebilir tarımsal yetiştiricilik için çalışılan tür ve çeşitlere uygun yetiştirme teknikleri geliştirmek,
Bölgemizdeki ürün çeşitliliğinin zenginleştirilmesine dolayısıyla bölge ekonomisine katkı sağlamak.