Bahçe Bitkileri Bölümü:
Meyvecilik alanında başta bağcılık ve ceviz olmak üzere zeytin ıslahı, sert çekirdekliler için anaç ıslahı, incir seleksiyon ıslahı çalışmaları yapılmaktadır. Sebzecilik alanında özellikle kırmızıbiberde ülkemizin en çok üretiminin yapıldığı bölgemizde çeşit ıslahı çalışmaları yapılmaktadır. Enstitü; dondurma sanayiinde önemli bir niteliğe sahip salep orkidelerinin kültüre alınabilme olanaklarıyla ekonomiye önemli bir katkı sunarken, in-vitro koşullarında üretimini gerçekleştirmiş, dış ortama aktarılması çalışmalarında mesafe kat etmiştir.
Tarla Bitkileri Bölümü:
Serin iklim tahıllarından buğday ve tritikale, endüstri bitkilerinden pamuk ve şekerpancarı, yemeklik tane baklagillerinden nohut ve kuru fasulye, tıbbi aromatik bitkilerden kekik, adaçayı, lavanta ve sumak başlıca çalışma alanlarını oluşturmaktadır.
Bitki Sağlığı Bölümü:
Sorumluluk alanı olan Kahramanmaraş ve çevre illerinde kültür bitkilerinde ürün kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otlakların teşhis, yoğunluk, yayılış ve zarar düzeylerini, biyolojilerini, biyo–ekolojilerini ve epidemiyolojilerini araştırarak etkin ve ekonomik mücadele yöntemlerini belirlemek ve elde edilen bulguları uygulamaya aktarmakla sorumludur.
Tarım Ekonomisi Bölümü:
Tarım işletmelerinin sosyo-ekonomik yönden incelenmesi, kırsal kalkınma, tarımsal örgütlenme, pazarlama ve tüketim alanlarında Ülkesel araştırma projelerinin bölgesel ayağı yürütülmektedir.
Toprak ve Su Kaynakları Bölümü:
Bitki besin maddeleri ile toprak düzenleyicilerin toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bitkinin beslenme durumuna etkileri, uygun gübreleme teknikleri, su yönetimi, konularında araştırma çalışmaları yapılmaktadır. Mevcut araştırma projeleri yanında çiftçilerin toprak, bitki ve su analizleri yapılıp uygun gübreleme tavsiyeleri çiftçilere aktarılmaktadır.
Üretme ve İşletme Bölümü:
Çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda; aşılı ve tüplü bağ fidanı, tıbbi ve aromatik bitki fideleri ve tescilli çeşitlerimizin tohumluk üretimleri gerçekleştirilmektedir.