Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
Ana Sayfa
KURUMSAL YAPI
MÜDÜR
MÜDÜR YARDIMCISI
BÖLÜMLER
ENSTİTÜ MÜDÜRLÜĞÜNE DOĞRUDAN BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
MÜDÜR YARDIMCILIĞINA BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
TEKNİK KOORDİNATÖRLÜĞE BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
ORGANİZASYON ŞEMASI
TARİHÇE
GÖREVLERİMİZ
MİSYON VE VİZYONUMUZ
KALİTE POLİTİKAMIZ
HİZMET STANDARTLARIMIZ
LABORATUVARLAR
ÜRÜNLER
PROJELER
YAYINLAR
BASIN
ENSTİTÜNÜN GENEL TANITIMI
İLETİŞİM
Skip Navigation Links
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Helke
TESCİL YILI:
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen ve 2019 yılında tescil ettirilen arpa çeşididir.
Slad/5/Yrm/4/Yky387/3/Api/cm 67//Manch/6/ Slad/7/Yky387/3/ Api/Cm67//Manch
/5/Yky387/3/Api/Cm67//Manch/4/Dmn/Rhod"S" TEA1980-0T-0T-0T-3T-0T
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ:
Başakları 6 sıralı olup orta uzunluktadır. Bitki boyu orta olup 82-102 cm arasında değişmiştir. Danesi iri olup ve homojen yapıdadır. Başaklanma zamanı orta erkencidir.
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ:
Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Marmara bölgesinde taban ve yarı taban alanlarında yetiştiriciliği tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi yüksek olup verim potansiyeli yüksektir. Tarımsal değerleri ölçme denemelerinde 654.5 kg/da ortalama verime sahip olmuştur. Tescil denemelerindeki en yüksek verim 800,6 kg/da olarak belirlenmiştir. Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 450-500 dane (17-19 kg/da), uygulanacak gübre miktarı 12-15 kg/da saf azot olacak şekilde yapılmalıdır.
PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ:
Küllemeye toleranslı ve kahverengi pasa orta hassastır. Bölgede yaygın olarak görülen arpa yaprak leke hastalığına (Rhynchosporium secalis) ve ağbenek yaprak leke hastalığına (Pyrenophora teres) yüksek düzeyde toleranslıdır.
KALİTE ÖZELLİKLERİ:
Tescil denemeleri kalite değerleri; hektolitre ağırlığı 59.1-66.4 kg/hl, bin tane ağırlığı 29.5-34.8g, nişasta(NIT) oranı 58.4-62.5, protein oranı %12.1-16.6, 2.5+2.8 mm elek üstü %36.4-71.9, elek altı %3.8-28.2 arasında değişmektedir.