Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
Ana Sayfa
KURUMSAL YAPI
MÜDÜR
MÜDÜR YARDIMCISI
BÖLÜMLER
ENSTİTÜ MÜDÜRLÜĞÜNE DOĞRUDAN BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
MÜDÜR YARDIMCILIĞINA BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
TEKNİK KOORDİNATÖRLÜĞE BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
ORGANİZASYON ŞEMASI
TARİHÇE
GÖREVLERİMİZ
MİSYON VE VİZYONUMUZ
KALİTE POLİTİKAMIZ
HİZMET STANDARTLARIMIZ
LABORATUVARLAR
ÜRÜNLER
PROJELER
YAYINLAR
BASIN
ENSTİTÜNÜN GENEL TANITIMI
İLETİŞİM
Skip Navigation Links
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Saban
TESCİL YILI:
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yolu ile geliştirilen ve 2014 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir.
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ:
Beyaz başaklı, kılçıklı başakları orta uzun olup eğik görünümdedir. Bitki boyu 70-95 cm arasındadır. Tanesi kırmızı, sert, yarı-sert yapıda olup orta iriliktedir.
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ:
Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü toprak yapısına tavsiye edilir. Özellikle taban arazilerde yatmaya dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir. Tescil denemesi ortalama verimi 832 kg/da. (675-1056 kg/da Tescil denemeleri). Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 450-550 dane (18-20 kg/da) arasında olmalıdır.
PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ:
Küllemeye toleranslı, kahverengi pasa orta hassastır. Yatmaya dayanıklıdır.
KALİTE ÖZELLİKLERİ:
Ekmeklik kalitesi iyidir. Bin tane ağırlığı 38-45 gr, hektolitre ağırlığı 73-83 kg, protein oranı % 12-16, gluten oranı % 30-46, gluten indeksi %72-91, su absorbsiyonu %58-63, alveograf enerji 106-178, yumuşama derecesi %240-120, un verimi %71-74 ve sedimantasyon miktarı 28-54 ml’dir (2011-2013 yılı tescil denemeleri).