Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
FINDIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ
    • TEKNİK BÖLÜMLER
    • İDARİ BÖLÜMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    • ENSTİTÜ YÖNETİMİ
    • TEKNİK PERSONEL
    • İDARİ PERSONEL
    • DÖNERSERMAYE PERSONELİ
    • YARDIMCI HİZMETLER PERSONELİ
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARDIMIZ
    • ETİK DAVRANIŞ KURALLARI
  • LABORATUVARLAR
    GIDA TEKNOLOJİLERİ LABORATUVARI
    DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI
    POMOLOJİ LABORATUVARI
    BİTKİ SAĞLIĞI LABORATUVARI
    T0PRAK VE YAPRAK ANALİZ LABORATUVARI ANALİZ FİYAT LİSTESİ
    • ANALİZLER
    • ANALİZ ÇEŞİTLERİ
    • YAPRAK VE TOPRAK ÖRNEKLERİNİN KABULÜ
    • YAPRAK VE TOPRAK ANALİZ SONUÇ LİSTELERİ
  • ÜRÜNLER
    FINDIK ÇEŞİTLERİMİZ
    FINDIK
    KARAYEMİŞ
  • PROJELER
    DEVAM EDEN PROJELER
    SONUÇLANAN PROJELER
  • YAYINLAR
    EĞİTİM VE YAYIM
    • ÇİFTÇİ EĞİTİM
    YURTDIŞI EĞİTİMLERDEN
  • BASIN
    TANITIM
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksFındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Sosyal ve Kültürel Anlamda Fındığın Değeri

SOSYAL VE KÜLTÜREL YAŞAMIMIZDA FINDIĞIN DEĞERİ

1.       Giriş

Fındık doğuda Artvin’ den batıda Düzce’ ye kadar Karadeniz Bölgesi’ ndeki  yaklaşık olarak 450.000 çiftçi ailesinin geçim kaynağıdır. Dolayısıyla bu ürün Karadeniz Bölgesi’ nin ekonomisine olduğu kadar sosyal ve kültürel yaşamına da önemli girdiler sağlamıştır. Şiir ya da düzyazı olarak fındığın tüm özelliklerini anlatan fındıknameler yazılmıştır; “Elin tavuğu ele kaz, fındığı da koz görünür.” gibi atasözleri dillere yerleşmiştir; “Yine yeşillendi fındık dalları, …” diye türküler söylenmiştir; “dal üstünde kilitli sandık” bilmecesi cevabını fındıkta bulmuştur; sözüne inanılmayana “on fındığından dokuzu boştur” denmiştir; fındık yüklenen ilk geminin limandan ayrılışı “Fındık Bayramı” olarak kutlanmıştır; borçlar fındık zamanına ertelenmiş ve fındıkla ödenmiştir, gidenler “fındık zamanı” geri gelmiştir.

2.       Fındık Bayramı

Giresun’ da 1930’ ların başından başlayarak 1960’ lı yıllara kadar Fındık Bayramı kutlandığı bildirilmektedir. Giresun’ da her yıl fındıklar toplanıp kurutulup çuvallarla satışa götürülüp satıldıktan sonra fındık yüklenen ilk geminin limandan ayrılmak üzere hareket etmesi bir bayram olarak kutlanırdı. Bu gemiler yerli veya yabancı gemiler olurdu. Bu gemilerin bir kısmı doğrudan yurtdışına fındık götüren gemiler de olurdu.

Fındık bayramında, fındık örnekleri atlas torbalara doldurulur, üzerleri yaldızlanmış renkli şerit ve kurdelalar ile süslenmiş olarak sandallara yüklenirdi. Aynı zamanda davul-zurna, kemençe çalınır, bazen bando eşliğinde yürünür, sonra da dualar okunur, kurbanlar kesilir; askeri ve mülki erkanın, ticaret odası yetkililerinin ve halkın katıldığı bir tören yapılırdı. Bu törenlerin haberleri yerel gazetelerde yer alırdı.

Yükünü alan gemi demir alır, uzun uzun düdük çalarak Giresun’ dan uzaklaşırdı. Fındığı boşaltacağı limana varınca ilkin süslenerek diğer çuvalların en üstüne konulan çuval indirilirdi.

3.       Atasözlerinde Fındık

Halk dilinden derlenen fındıkla ilgili atasözlerinden bazıları şöyledir:

Elden öz, kızılağacından köz, fındık dalından saz olmaz.

Fındık ağacı demiş ki, şu dikenleri kesin de harmanı göreyim.

Fındık yetiştirmesen açlığa dayan, bey gibi yaşarsın.

Fındığı ye, harmanını sorma.

Mal fındıktır; ne batar, ne biter.

Bir avuç fındık, bir yığın sağlık.

4.       Türkülerde Fındık

Ünye’ den Hopa’ ya kadar olan Karadeniz kıyı bölgesinden derlenen bir türkü aşağıda verilmiştir:

Fındıklar sıra sıra

Türünler yaprak yaprak

Ne güzel havası var

Hamsiköy’ e çık da bak

 

Fındık toplayan kızlar

Doldurur sepetleri

Erkekler hep gurbette

Gezer memleketleri

 

Trabzon Maçka’ sının

Vardır soğuk suları

 Yedi doktora bedel

İçen bilir onları

 

5.       Fındıkname

Fındıknamelerde fındık zamanları ve fındığın çeşitli özellikleri anlatılmaktadır.

Rahmi Korkut Öğütçü’ nün fındıknamesinden bir bölüm aşağıya alınmıştır:

Fındıkname I

Çok senalar ol Hüda’ ya geldi fındık ayları

Aldı bir şevk ü şetaret çok bayanı bayları

Gözlere handenisar gül yüzlü rengin bahçeler

Herkesin bu demde vardır çok meserret payları

 

Kim nice görse muhitin aşk ile çırpındığın

 Kim nice metheylemez evsafını fındığın

Ceplere deste deste doldukça şirin akçeler

Bir kale halini alınca fındık tayları

 

Bu girizgahtan ki maksat söylemek evsafını

Fındığın aktar-ı alemde büyük bir adı var

 

Ocağından başlamak lazım gelir medhe anı

Her ocağın çünkü cennet andıran bir yadı var

 

Her ocak altı harirden kutnudan yumşak olur

Bu döşek üzre yatıp yaslanmanın çok tadı var.

…

6.       Halk Mutfağında Fındık

Halk mutfağında genel olarak fındığın kullanımı farklı yöreler için derlenmiş ve bildirilmiştir. Trabzon yöresi, Giresun ve İncegeliş Köyü’ nde yaş fındıkların sert kabukları çatlatılmakta, bir tepsiye konulmakta, fırına sürülerek kurutulmakta ve çerez olarak yenilmektedir. Ve dostlara uzaktaki akrabalara hediye olarak gönderilmektedir. Trabzon’ da fındık unu, üzüm pekmezine katılarak kömbe yapılmaktadır. Akçakoca’ da fındık şekeri denilen bir şekerleme yapılmaktadır. Giresun’ da fındık iyice kavrulmakta, havanda dövülmekte, elde edilen bir tür ezme tozşekerle karıştırılarak merdane adı verilen bir macun elde edilmekte ve tatlı olarak yenilmektedir.

7.       Yararlanılan Kaynaklar

Duman, M., 2008. Fındık Kitabı, 180 s.

Göreci, A., 2004. Fındık Kültürü, 112 s.

Özdemir, M., 2005. Fındık ve Yetiştiriciliği. 119 s.

 

Hazırlayan: Gıda Yük. Müh. Hesna Esin SAVRAN

İLETİŞİM

    Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Teyyaredüzü Mahallesi Atatürk Bulvarı

  • Telefon : 0454 215 15 51-0454 215 15 65

  • Faks : 0454 215 18 83

  • E-Posta : findikarastirma@tarim.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI