Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
EGE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCILARI
    BÖLÜMLER
    • BAHÇE BİTKİLERİ
    • BİYOÇEŞİTLİLİK VE GENETİK KAYNAKLARI
    • TARLA BİTKİLERİ
    • TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ
    • ARICILIK ARAŞTIRMA MERKEZİ
    • TAHIL PAS HASTALIKLARI ARAŞTIRMA MERKEZİ
    • ULUSAL TOHUM GEN BANKASI
    • ULUSAL ARAZİ GEN BANKASI
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    KALİTE VE TEKNOLOJİ LABORATUVARI
    BİTKİ SAĞLIĞI LABORATUVARI
    MOLEKÜLER GENETİK LABORATUVARI
    BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
    TARLA BİTKİLERİ ÇEŞİTLERİ
    BAHÇE BİTKİLERİ ÇEŞİTLERİ
    BAL ARISI IRKLARI VE EKOTİPLERİ
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    ANADOLU DERGİSİ
    KİTAPLAR
    EĞİTİM BROŞÜRLERİ
    TEKNİK BROŞÜRLER
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksEge Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tütün Şubesi​

Tarihçe


Maviküf (Peronospora tabacina Adam.) hastalığının 1961 yılında ülkemize girişi ile birlikte, hastalık en önemli dış satım ürünlerimizden olan tütünde ciddi ekonomik kayıplara neden olmuştur. Soruna çözüm bulmak amacıyla Üniversiteler, Tekel Enstitüleri ve Tarım ve Orman Bakanlığının ortaklaşa katıldığı "Ülkesel Tütün Araştırmaları" yürütülmeye başlanmıştır.

1970'li yılların ortalarında İzmir'de Tütün Araştırma ve Eğitim Enstitüsü kurulmuştur. Bu Enstitü 1987 yılında kapatılmış ve Tütün Araştırmaları, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE) organizasyonuna alınmıştır.  Tütün araştırmaları halen Koordinatör kuruluş olarak ETAE bünyesinde Tütün Birimi aracılığıyla yürütülmektedir.


​Araştırma Faaliyetleri ve Elde Edilen Bulgular

Tütün Islah-Çeşit Geliştirme Çalışmaları
Enstitüdeki tütün ıslah çalışmaları, üstün nitelikli tütün çeşidi geliştirmek üzere seleksiyon, melezleme ve geriye melezleme yöntemleri kullanılarak yürütülmektedir. Ülke çapında Ege, Marmara, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere dört farklı bölgede yürütülerek bu bölgeler için çeşitler geliştirilmiştir. Geriye melezlemeler ve diallel melezler sonucunda maviküfe dayanıklılık yanında kalite ve verim açısından da üstün çeşitler üretime kazandırılmıştır. Islah çalışmaları, bazı istenen özelliklerin melezleme yoluyla kombinasyonu, bazı morfolojik özelliklerin kalıtımı, değişik ıslah programlarından elde edilen ümitvar hatların değerlendirilmesine yönelik araştırmalarla desteklenmiştir. 


Yürütülen ıslah çalışmaları sonucunda Ege Bölgesi için 22, Marmara Bölgesi için 17, Karadeniz Bölgesi için 17, Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölgesi için 21 ve yurtdışı orijinli tütün grubu için 3 olmak üzere toplam 80 adet çeşit tescil edilmiş ve üreticilerin kullanımına sunulmuştur.
​

Proje sonuçlarının üretici koşullarında yer bulmasından sonra araştırmalar; yüksek verimlilik, hastalık ve zararlılara dayanıklılığın yanı sıra ekonomik değeri olan, dış pazarlarda alıcı bulabilen, kaliteli tütün çeşitlerinin geliştirilmesine yönelmiştir.

Geliştirilen çeşitlerin üreticiye ulaştırılabilmesi için özel sektörle işbirliği çerçevesinde, Ege Tütün Çeşitlerinin Üretici Koşullarında Performanslarının Denenmesi ve Çiftçi Koşullarında Adaptasyon Denemeleri yürütülmüştür. 2000 yılında başlatılan bu çalışmanın sonucunda kır alanlarda tütünlerin kalitesinin yükseltilmesinin yanı sıra verimde % 25 oranında artış sağlanmıştır.

2010 yılından itibaren Ege, Karadeniz, Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesi tütünleri ile yabancı tip tütünler üzerinde araştırmalara ağırlık verilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda araştırma faaliyetleri üretici ve sektör talepleri doğrultusunda ağırlıklı olarak Özel Sektör-Kamu iş birlikleri temelinde yürütülmeye başlamıştır. Çalışmalar ilk aşamada İzmir, Samsun ve Basma tütünleri üzerinde yürütülmüş ve çalışmalar sonucunda 15 adet yeni tütün çeşidi geliştirilerek sektörün ve çiftçinin hizmetine sunulmuştur. 2020 yılından itibaren araştırma çalışmaları Türkiye Milli Çeşit Listesinde yer almayan, Sektörün yönelimleri, Üreticilerin ve Ülkenin dışsatım gereksindiği tütün tipleri üzerinde yoğunlaştırılmıştır.

Aynı dönem içerisinde Türkiye Tütün Genetik Kaynaklarının Survey, Toplama, Üretim Yenileme ve Karakterizasyon çalışmaları yapılarak veri tabanı oluşturulmuş ve Ulusal Gen Bankası bünyesinde bulunan yaklaşık 800 tütün tohum örneği güncellenip gelecek kuşaklara aktarılmıştır.


Tütün Yetiştirme Tekniği Çalışmaları

Çalışmalar, 1980 -2000 döneminde ağırlıklı olarak;

  • Tütünde kimyasal yapı ve kalite niteliklerinin toprak unsurlarıyla olan ilişkisi
  • Ege tütünlerinde dikim sıklığının verim ve kaliteye etkisi
  • Ege bölgesi tütünlerinin plastik örtü altında kurutulması
  • Tütün fideliklerinde en uygun harcın hazırlanması
  • Tütün fideliklerinde ekilecek en uygun tohum miktarının belirlenmesi
  • Tütün fideliklerinde tohum ekimi için en uygun zamanın belirlenmesi
  • Tütünde bazı yaprak gübrelerinin verim ve kaliteye etkisi

alanlarında yürütülmüş ve araştırmaların sonucunda; makineli dikim ve serada kurutma teknikleri geliştirilerek yaygınlaştırılmıştır.

Makinalı dikim tekniğinin geliştirilmesi sonucu Ege Bölgesi tütün üretim alanlarında % 98,  Doğu-Güneydoğu Bölgesi tütün üretim alanlarında % 20, Karadeniz Bölgesi tütün üretim alanlarında  % 80 düzeyinde makineli tütün dikimi yaygınlaşmış, bunun sonucunda çiftçilerin işçilik ve zaman açısından maliyetleri önemli ölçüde azalmış, dekar gelirleri artmış ve üretim süreci hızlanmıştır.


Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen tütünler "plastik örtülü yüksek tünel kurutma" yöntemiyle daha kısa sürede, daha yüksek ekspertiz ve kimyasal kalite değerlerine ulaştırılarak kurutulmaya başlanmış ve 2018 yılı sonu itibariyle Ege Bölgesinde % 95 oranına ulaşarak kullanılmaya başlanmıştır.

Bu konuda yürütülen araştırmalarla; üreticinin girdi masrafları %30 oranında azaltılmış ve kaliteli tütün üretimi yaklaşık % 50 oranında artmıştır.

Eğitim ve Yayım Çalışmaları

Tütün tarımının değişik konularında tütün üreticilerine, Tarım ve Orman Bakanlığı ve tütün sektörü bünyesindeki teknik personele eğitim verilmektedir. Teknik kitaplar, bilimsel makaleler ve çiftçi broşürleriyle yayın çalışmaları sürdürülmektedir. Çalışmalar üretici koşullarında demonstrasyon ve çiftçi eğitimleriyle desteklenmektedir. 

Üretim Faaliyetleri

Enstitü tarafından geliştirilen ve bir kısmı özel sektöre devredilen tütün çeşitlerine ait tohumlukların üretimi, Ege Tütün İhracatçıları Birliği ve Özel Sektör tohumcu kuruluşları tarafından yapılarak çiftçilerin tohum ihtiyacı karşılanmaktadır. 2020  yılı itibariyle, Milli Çeşit Listesinde yer alan tütün çeşitlerinin sertifikalı tohumluk kullanımı %75 düzeyine ulaşmıştır.






  • Tütünde Kimyasal Yapı ve Kalite Niteliklerinin Toprak Unsurlarıyla Olan İlişkisi
  • Ege Tütünlerinde Dikim Sıklığının Verim ve Kaliteye Etkisi
  • Ege Bölgesi Tütünlerinin Plastik Örtü Altında Kurutulması
  • Tütün Fideliklerinde En Uygun Harcın Hazırlanması
  • Tütün Fideliklerinde Ekilecek En Uygun Tohum Miktarının Belirlenmesi
  • Tütün Fideliklerinde Tohum Ekimi İçin En Uygun Zamanın Belirlenmesi
  • Tütünde Bazı Yaprak Gübrelerinin Verim ve Kaliteye Etkisi
  • Karadeniz Tütünlerinin Standardizasyonu
  • Tütün Genetik Kaynakları Survey ve Toplama (Özel Sektör-Kamu)
  • Tütün Genetik Kaynaklarının Üretim, Yenileme ve Karakterizasyonu (Özel Sektör-Kamu)
  • Ege Bölgesi Tütünlerinin Islahı (Özel Sektör-Kamu)
  • Basma Tütünleri Islahı (Özel Sektör-Kamu)
  • Samsun Tütünleri Islahı (Özel Sektör-Kamu)
  • Düşük Nikotinli Tütün İçerikli Hatların Geliştirilmesi (Özel Sektör-Kamu)
  • Semi Oryantal Tütünlerde Çeşit Geliştirme (Özel Sektör-Kamu)


  • Tütün Araştırmaları
  • Türkiye Tütün Genetik Kaynakları Ü/Y ve Karakterizasyonu
  • Tütünde Farklı Dikim ve Kurutma Yöntemlerinin Verim ve Kaliteye Etkisinin Araştırılması (Özel Sektör-Kamu)
  • Nikotinsiz/Düşük Nikotinli Tütün Yetiştirme Projesi​ (Özel Sektör-Kamu)​

Ege Bölgesi Çeşitleri (Üretimde Olan)

Ege Özbaş, Sarıbağlar 407, Akhisar 97, Birlik 124, Birlik 128

Karadeniz Bölgesi Çeşitleri (Üretimde Olan)

Nail, Canik

Ege Özbaş


Maviküfe ve kuraklığa dayanıklı, orta erkenci, verimi toprak ve iklim koşullarına göre değişmektedir (100-150 kg/da).

Ekspertiz kalitesi yüksektir. Kuru yaprak rengi yeşilimsi-sarı renkte, yanması orta, elastikiyet ve randımanı iyi, tatlı ve yavaş içimlidir.

Özellikle kırtaban karakterli, tınlı-kumlu tipte arazilere adaptasyonu yüksektir. 

Akhisar 97


Maviküfe ve kuraklığa dayanıklı, orta erkenci, verim ve kalitesi yüksektir.

Verimi toprak ve iklim koşuluna göre değişir (100-150 kg/da).

Özellikle kırtaban karakterli arazilerde adaptasyonu yüksektir. 

Sarıbağlar 407


Sarıbağlar tütün popülasyonundan seleksiyonla geliştirilmiş, maviküfe ve küllemeye hassas ancak verim ve kalite bakımından üstün bir çeşittir (120-180 kg/da). Geççidir. Her türlü toprak tipine ve iklim koşullarına adaptasyon gücü yüksektir.



Kokulu ve ekspertiz kalitesi yüksek, verim bakımından üstün bir çeşittir (180 kg/da). Kır ve kırtaban karakterli arazilerde adaptasyonu yüksektir. 

Canik


Maviküfe dayanıklı, verimi yüksek bir çeşittir (160 kg/da). Kırtaban karakterli arazilerde adaptasyonu yüksektir. 

​

  • Tütün Üretiminde Çeşit Kullanımı 2010
  • Türk Tütünlerinin Harmancılık Teknolojisindeki Yeri-2011
  • Yield and Quality Characteristic of Some Izmir Type Tobacco Genotypes-2012
  • Tütün Genetik Kaynakları-2013
  • Karadeniz Tütünleri Kataloğu-2014
  • Türkiye Ulusal Gen Bankası Envanterinde Bulunan Marmara Bölgesi Tütün Genetik Kaynaklarının Bazı Morfolojik ve Agronomik Özelliklerinin Belirlenmesi
  • Tütün Genotipleri
  • Tütün ve Tohumculuk-2016
  • Ege Bölgesi Tütün Populasyonları
  • Ege Bölgesi Tütün Çeşitleri
  • Karadeniz Bölgesi Tütün Populasyonları 1
  • Karadeniz Bölgesi Tütün Populasyonları 2
  • Marmara Bölgesi Tütünleri
  • Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tütünleri
  • Tütün Tarımı
  • Tütün
  • Maviküfe Dayanıklı Bazı Tütün Hatlarının Verim ve Melez Analizleri
  • Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi Tütünlerinin Morfoloji, Verim ve Kalite Analizleri
  • Türkiye Tütün Çeşitleri
  • Tütün ve Biyoçeşitlilik
  • Tütün Üretiminde Mevcut Durum ve Gelecek
  • Tütün Üretimindeki Değişimler ve Yeni Arayışlar

İLETİŞİM

    Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Cumhuriyet Mah. Çanakkale Asfaltı Cad. No: 138 Menemen/İZMİR Posta Kodu: 35660 Posta Kutusu: 9

  • Telefon : 0 232 846 13 31-35

  • Faks : 0 232 846 1107

  • E-Posta : etae@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI