Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
EGE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCILARI
    BÖLÜMLER
    • BAHÇE BİTKİLERİ
    • BİYOÇEŞİTLİLİK VE GENETİK KAYNAKLARI
    • TARLA BİTKİLERİ
    • TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ
    • ARICILIK ARAŞTIRMA MERKEZİ
    • TAHIL PAS HASTALIKLARI ARAŞTIRMA MERKEZİ
    • ULUSAL TOHUM GEN BANKASI
    • ULUSAL ARAZİ GEN BANKASI
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    KALİTE VE TEKNOLOJİ LABORATUVARI
    BİTKİ SAĞLIĞI LABORATUVARI
    MOLEKÜLER GENETİK LABORATUVARI
    BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
    TARLA BİTKİLERİ ÇEŞİTLERİ
    BAHÇE BİTKİLERİ ÇEŞİTLERİ
    BAL ARISI IRKLARI VE EKOTİPLERİ
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    ANADOLU DERGİSİ
    KİTAPLAR
    EĞİTİM BROŞÜRLERİ
    TEKNİK BROŞÜRLER
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksEge Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Meyvecilik Şubesi

​​Araştırma Faaliyetleri ve Elde Edilen Bulgular:
Meyvecilik Şubesi çalışmaları meyve genetik kaynaklarının toplanması, muhafazası ve karakterizasyonu, ıslah çalışmaları ve yetiştirme tekniği çalışmalarından oluşmaktadır.

M​EYVE GENETİK KAYNAKLARI ÇALIŞMALARI

Meyve genetik kaynaklarının envanterini çıkarmak amacıyla Türkiye genelinde 1964 yılından bu yana survey ve toplama programları yürütülmektedir. Bu çalışmalar sonunda; armut, ayva, kiraz, vişne, şeftali, kayısı, erik, zeytin, badem, ceviz, fındık, antepfıstığı, kestane, nar, incir, üzüm, dut, çilek ve narenciye türlerine ait 3079 adet meyve-bağ gen kaynağı materyali toplanmıştır. Toplanan materyal, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü?nün organizasyonunda 14 farklı araştırma enstitüsünde muhafaza altına alınmıştır. Enstitü arazi gen bankasında bu materyalden 11 meyve türüne ait toplam 1551 adet çeşit ve tipe muhafaza edilmektedir.

ISLAH ÇALIŞMALARI

Seleksiyon ıslahı çalışmaları sonucunda bugüne kadar 21 adet nar, 3 adet ayva, 11 adet yeşil erik, 2 adet erik anacı, 1 adet kayısı, 2 adet badem ve 11 adet vişne çeşidi geliştirilmiş ve tescil ettirilmiştir. Yabancı çeşitlerin introdüksiyonu çalışmaları kapsamında da 16 adet Avrupa eriği ve 18 adet Japon eriği çeşidinin tescili yaptırılmıştır. Geliştirilen çeşitlerden fidan üretimi yapılmakta, üreticilere aşı kalemi ve çelik sunulmaktadır.
Islah ve adaptasyon çalışmaları kapsamında narda melezleme ıslahı yöntemiyle yeni çeşitlerin geliştirilmesi, satsuma mandarini seleksiyon ıslahı çalışmaları ve bademde bazı yerli ve yabancı çeşitlerin adaptasyon çalışmaları devam etmektedir.

DİĞER ÇALIŞMALAR

Üzerinde çalışılan meyve türlerinde yetiştirme teknikleri, doku kültürü çalışmaları, döllenme biyolojileri, bazı çeşitlerin sanayide işlemeye uygunluklarının araştırılması v.b. konularında çalışmalar yapılmış; bazı çalışmalar da devam etmektedir.
Yapılan araştırmaların sonuçlarını teknik personele ve üreticiye aktarmak amacıyla teorik ve uygulamalı eğitim programları düzenlenmektedir.

HEDEFLER
Meyve genetik kaynakları, çeşit ve anaç ıslah çalışmalarına modern yöntemleri de kullanarak devam etmek; bu sayede meyve genetik kaynaklarının muhafazası ve ıslah çalışmalarında daha etkin olmak.
Yetiştirme tekniği ve fizyoloji çalışmalarına devam etmek.
Eğitim ve Yayım:
Üreticilere, çiftçi şartlarında değişik yerlerde denemeler kurulmuş ve sonuçlandırılmıştır. Yapılan çalışmalarla ilgili olarak gerek yurt içi ve gerekse yurt dışında bilimsel yayınlar yapılmaktadır. Ayrıca, her yıl değişik konularda teorik ve pratik hizmet içi eğitim programları ile bahçe günleri düzenlenmektedir.
Geleceğe Yönelik Hedefler:
Gelecekte meyvecilik faaliyetlerinin ağırlığını, özelikle Ege Bölgesinde önem taşıyan meyve tür ve çeşitlerinin ıslahı, döllenme biyolojileri, fizyolojisi; doku kültürü, agronomik ve anaç ıslahı çalışmaları oluşturacaktır. Ayrıca yeni meyve tür ve çeşitlerinin Ege Bölgesi koşullarına adaptasyonu çalışmaları ile meyve genetik kaynaklarının toplanması, muhafazası, tanımlanması ve gen haritalarının belirlenmesi çalışmalarına devam edilecektir. Denemeler sonucunda üstün özellikleri belirlenen meyve tür ve çeşitlerinden fidan üretimi ve damızlıkların kurulması çalışmaları artarak devam edecektir.

​İçerik

​İçerik


Nar​
İzmir 1İzmir 1267
İzmir 2İzmir 1445
İzmir 8İzmir 1453
İzmir 10İzmir 1465
İzmir 12İzmir 1479
İzmir 15İzmir 1483
İzmir 16İzmir  1499
İzmir 23İzmir 1513
İzmir 26Dr. Ercan 35
İzmir 29Efenar 35
İzmir 1261Kamilbey 35
İzmir  1264Tezeren 35
İzmir 1265
Toplam: 25




Ayva
Ege 2
Ege 22
Ege 25
Altın 35
Zeybek 35
B 35 (Anaç)
Toplam: 6



Badem
Payam 35
Özkarakaş 35
Bademli 35
Nurlu 35
Toplam: 4



Mandarin
Seferihisar 35
Ulubelde 35
Toplam: 2

Üç Yapraklı Troyer (Anaç)
Trixsin35



Vişne
Menemen 1315
Menemen 1350
Menemen 1353
Menemen 1359
Menemen 1389
Menemen 1394
Menemen 1432
Menemen 1367
Menemen 1533
Menemen 1536
Menemen 1873
Toplam: 11



Japon Eriği​
SantarosaNubiana
FormozaRubennel
ClimaxDuarte
BurmosaBurbank
Red HeartHarry Pickstone
CalitaOzark Premier
SungoldGolden King
WicksonMorettini
LarodaElephant Heart
Toplam: 18​



Yeşil Erik
Gediz P 1559
Gediz P 1562
Gediz P 1587
Gediz P 1593
Gediz P 1600
Gediz C 15
Gediz C 52
Gediz C 1560
Gediz K 19
Gediz H 22
Gediz H 1571
Toplam: 11

Avrupa Eriği​
GiantReine Claude Violette
PresidentReine Claude d'Althan
StanleyKaragöynük
D'AgenKöstendil
Anna SpathCizvit
Reine Claude VerteImperial Epiheuse
SugarGrand Prize
ChiroÜryani
Toplam: 16​

Erik Anaçları​
Gediz A EK 4_2Gediz A EK 33-3
Gediz A EK 6-2Gediz A EK 48-2
Gediz A EK 13Gediz A EK 52-2
Gediz A EK 15-1Gediz A EK 56-2
Toplam: 8​


İçerik

İLETİŞİM

    Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Cumhuriyet Mah. Çanakkale Asfaltı Cad. No: 138 Menemen/İZMİR Posta Kodu: 35660 Posta Kutusu: 9

  • Telefon : 0 232 846 13 31-35

  • Faks : 0 232 846 1107

  • E-Posta : etae@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI