1. Araştırma ve Geliştirme
Turunçgiller (portakal, mandarin, limon, altıntop, kamkat), diğer subtropik meyveler (nar, avokado, yenidünya, pikan cevizi) ve diğer meyve türlerinde (tropik meyveler, Batı Akdeniz sahil kuşağına uyum sağlayabilecek meyve türleri) ıslah, çeşit geliştirme, yetiştirme tekniği, hasat sonrası fizyolojisi ve depolama ve alt yapı geliştirme çalışmaları, turunçgillerde arındırma ve indeksleme çalışmaları yapmak ve genetik kaynakların toplanması ve muhafazasını sağlamak,
2. Deneme ve Kontrol Hizmetleri
Bakanlığın talimatları çerçevesinde Meyvecilik Bölümünün çalışma konularına giren her türlü kamu ve özel sektör deney/denemelerini yürütmek, kontrollerini yapmak,
3. Üretim Faaliyetleri
Enstitü adına tescilli meyve tür ve çeşitlerinin (sertifikasyon sisteminde yer alan ve Enstitü Müdürlüğü’nün onayı ile hazırlanan listeye göre) 1 ve 2 nolu damızlık parsellerini kurmak ve nitelikli üretim materyali (fidan, aşı gözü) üretmek, Döner Sermaye İşletmesine gelir getirmek amacıyla bölüm imkanları (bilgi, arazi, sera, laboratuvar vb.) ile ürün elde etmek ve değerlendirmek,
4. Laboratuvar Hizmetleri
Doku kültürü, pomoloji, vb. alanlarında kamu ve özel sektöre laboratuvar hizmeti sunmak,
5. Danışmanlık Hizmetleri
Çalışma konularına giren tüm hususlarda teknik danışmanlık hizmeti vermek,
6. Uygulamalı Eğitim, Yayın ve Yayım Faaliyetleri
Bölümün çalışma konularında, kongre, konferans, çalıştay vb. bilimsel organizasyonlar, demonstrasyon, tanıtım günü vb. çiftçi eğitimine yönelik toplantılar ve hizmet içi eğitim faaliyetleri düzenlemek, düzenlenen organizasyonlara katılmak ve teknik destek sağlamak, araştırma projeleri kapsamında elde edilen çıktıları bilimsel yayın organlarında yayınlamak.