1.Araştırma ve Geliştirme
Tıbbi, aromatik bitkiler, tarla bitkileri ve meyve ve sebze türlerinin besin içeriklerinin belirlenmesi, teknolojik ürüne işlenebilirliklerinin araştırılması, üretim tekniklerinin belirlenmesi ve yeni ürün geliştirilmesi, elde edilen ürünlerin uygun paketleme ve depolama teknolojilerinin tespiti, gıda güvenliği ile gıda ürünlerinin mikrobiyolojik ve kimyasal stabilitelerinin belirlenmesi,
2.Deneme ve Kontrol hizmetleri
Bölümün çalışma alanlarına giren konularda kamu ve özel sektöre deneme ve kontrol hizmetleri vermek,
3.Laboratuvar Hizmetleri
Enstitü bünyesinde kurulan Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkez Laboratuvarı’nda, başta tıbbi ve aromatik bitkiler olmak üzere, bölüm çalışma alanları arasında yer alan konularda kamu ve özel sektöre laboratuvar hizmetleri vermek,
4.Danışmanlık Hizmetleri
Bölüm çalışma alanlarına giren konularda teknik danışmanlık hizmetleri vermek,
5.Uygulamalı Eğitim, Yayın ve Yayım faaliyetleri
Bölümün çalışma konularında, kongre, konferans, çalıştay vb. bilimsel organizasyonlar, tanıtım günü vb. çiftçi eğitimine yönelik toplantılar ve hizmet içi eğitim faaliyetleri düzenlemek, düzenlenen organizasyonlara katılmak ve teknik destek sağlamak, araştırma projeleri kapsamında elde edilen çıktıları bilimsel yayın organlarında yayınlamak.