T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Türkiye’nin İlk Yerli Kivi Çeşidi “İlkaltın” Tescil Edildi

Yayın Tarihi : 12.03.2018

Ülkemizin ilk yerli kivi çeşidi "İlkaltın" ismiyle tescil edildi. Enstitümüzde kivi ıslah çalışmalarına 2008 yılında başlanmış olup, 2011 yılında projelendirilerek devam edilmiştir. Bu ıslah çalışmalarında selekte edilen çeşit adaylarından birisi tescile sunularak 2016 ve 2017 yıllarında tescil denemeleri yürütülmüştür. Yapılan gözlem ve incelemeler sonucunda 2018 yılında tescil edilerek ilk yerli kivi çeşidimiz olmuştur. İlkaltın kivi çeşidinin en önemli özelliği, sarı meyve etine sahip olmasıdır. Çekirdek yatağı rengi koyu sarı olup, orta kısmında hafif turuncu renk bulunmaktadır. Erkenci bir çeşit olması ve meyve kabuğunun az tüylü olması da önemli özelliklerindendir. Meyveleri orta iri (ortalama 87 g), meyve şekli diktörtgenimsidir. Ayrıca verimli bir çeşit olup, omca başına verimi ortalama 60 kg'dır. Depolama süresi 3-4 aydır.

Enstitümüzde Kemal A. Kahraman liderliğinde kivi ıslah çalışmaları devam etmekte olup, yeni çeşit adayları da geliştirilmektedir. Bununla birlikte yeni kivi çeşit adaylarının muhafaza süreleri de araştırılmaya devam etmektedir.