T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

AVRUPA BİRLİĞİ PROJESİ KAPSAMINDA, YERLİ TİCARİ YUMURTACI HİBRİTLERİMİZ SERBEST SİSTEM YETİŞTİRME ŞARTLARINDA DENENMEKTEDİR

Yayın Tarihi : 12.04.2019

AVRUPA BİRLİĞİ PROJESİ KAPSAMINDA, YERLİ TİCARİ YUMURTACI HİBRİTLERİMİZ SERBEST SİSTEM YETİŞTİRME ŞARTLARINDA DENENMEKTEDİR

 

Ülkemiz dahil yedi Avrupa Birliği ülkesinin ortaklaşa yürüttüğü, "Optimising the use of the free range as the key to improve organic chicken production (FreeBirds)" projesi çalışmaları devam etmektedir.

            Ülkemiz ayağı Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından yürütülen, toplam bütçesi 1.205.000 Euro olan organik tavukçuluk projesi "Avrupa Uluslararası Organik Gıda ve Tarım Sistemleri Araştırmaları Koordinasyonu CORE ORGANIC COFUND" tarafından desteklenmiştir. Proje bu ülkelerde eş zamanlı başlatılmıştır. Proje kapsamında, organik üretim yetiştirme tekniklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Bu amaçla Türkiye koşullarında, Serbest (Free Range) yumurta tavukçuluğu ve etlik piliç projesinin uygulama aşaması için, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde Müdürlüğümüz tarafından deneme birimi ve gezinme alanları oluşturulmuş ve deneme 31 Ağustos 2018 tarihinde başlatılmış ve yumurta tavuklarının deneme aşaması devam etmektedir.  

Proje ekibinde Prof. Dr. Aydın İpek (Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yürütücü), Öğr. Gör. Dr. Arda Sözcü (Ege Üniversitesi, Ödemiş Meslek Yüksekokulu) ve Dr. Züleyha Oğuz (Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/TAGEM) yer almaktadır. "Optimising the use of the free range as the key to improve organic chicken production (FreeBirds)" başlıklı Avrupa Birliği projesi ülkemizde bu konuda yürütülen ilk proje olma özelliğine sahiptir.

Projeden elde edilecek sonuçlarla, organik ve serbest (Free Range) tavuk yetiştiriciliğinde yumurtacı (Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen ATAKS ve ATABEY) ve etlik tavuklar için alternatif genotiplerin performanslarının karşılaştırılması, davranışsal ve refah parametreleri değerlendirilmesi yapılacaktır. Ayrıca, organik üretimde etkili olan çevresel koşulların, besleme prensiplerinin ve gezinme alanlarının düzenlenmesiyle ilgili optimum standartların oluşturulması ve geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Proje sonucunda ülkemizde geliştirilen bu genotiplerin bu alternatif yetiştirme sistemlerine uygunluğu da belirlenmiş olacak ve elde edilecek sonuçlar organik ve serbest (Free Range) tavuk yetiştiricileri ile paylaşılacaktır.