T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YERLİ VE MİLLİ ÇEŞİTLERİMİZİN TANITIMININ YAPILDIĞI 2022 YILI TARLA GÜNÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Yayın Tarihi : 22.6.2022

Tarla Günümüze:

Sayın Bakan Yardımcımız Nihat PAKDİL, Ankara Valimiz Sayın Vasip ŞAHİN, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Sayın Yunus KILIÇ, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisynu Başkanı, Ankara Milletvekili ve Başbakan Eski Yardımcısı Sayın Emrullah İŞLER, Genel Müdürümüz Sayın Dr. Metin TÜRKER, Gölbaşı Kaymakamı Sayın Tülay BAYDAR BİLGİHAN  ve çok değerli İl, İlçe Tarım Müdürlerimiz, Çiftçilerimiz ve özel sektör temsilcileri ile  tohum üreticilerimizin katılımlarıyla gerçekleşmiştir.

 

Türkiye'nin en önemli Ar- Ge merkezlerinden biri olan, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğümüze bağlı faaliyetini sürdüren Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü 1926 yılından bugüne kadar bölgemizde ve tüm ülkemizde Tarıma önemli katkılar sunmaya devam etmektedir.   

Değişen dünya şartlarına uygun, ülkenin tarımsal sorunlarına çözüm sunabilecek, ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde; uygulamalı temel ve stratejik araştırmalar yapan Enstitümüz, araştırmalarını çoklu disiplinli, ulusal ve uluslararası iş birliği çerçevesinde yürütmektedir.

Enstitümüz faaliyetlerini, Yenimahalle Araştırma Kampüsünde idari binalar, laboratuvarlar, Türkiye Tohum Gen Bankası, Biyoteknoloji Araştırma Merkezi ve Bitkisel Gıdalar Araştırma Merkezi ile melezleme sahalarından oluşan 56 da alanda sürdürürken;

Enstitüye ait Ankara, Gölbaşı İkizce Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde 6.000 da arazide de; Enstitümüzce ıslah edilen/geliştirilen çeşitlerin (serin iklim tahılları, yemeklik tane baklagiller, yağ bitkileri ve yem bitkileri) elit ve orijinal kademede tohumluk üretimleri yapılmaktadır. Sertifikasyon sistemi kapsamında yıllık ortalama 350 ton tohumluk üretimi gerçekleştirilmektedir.

Enstitümüzde kuruluşundan bu yana tarla bitkilerinde 20 türde toplam 137 adet çeşit geliştirilerek tescil ettirilmiştir.

Enstitümüzün, Türkiye'deki toplam sertifikalı tohumluk miktarındaki payı; makarnalık buğdayda yaklaşık %49, ekmeklik buğdayda % 7,5 arpada ise % 42 civarındadır.

Çiftçi ve Sanayici tarafından en tanınmış Orta Anadolu ve Geçit Bölgeleri için elverişli olan çeşitlerimiz;

            Ekmeklik buğday çeşitlerimiz; Bayraktar 2000, Tosunbey, Aytenabla

            Makarnalık buğday çeşitlerimiz; Kızıltan, Çeşit 1252 ve Eminbey, Mirzabey

            Arpa çeşitlerimiz; Tarm -92, Aydanhanım, Burakbey, Bozlak, Tosunpaşa, Sayım 40 ve  Zeynelağa

            Yonca çeşitlerimiz; Bilensoy, Defne,

            Fiğ çeşitlerimiz; Kansur ve Tarm beyazı,

            Nohut Çeşitlerimiz; Gökçe, Aydoğan, Göktürk, Karlı

            Mercimek Çeşitlerimiz; Ankara Yeşili, Ceren çeşitleridir.

 

 

            Ülkemizin ilk kavuzsuz arpa çeşitleri ÖZEN VE YALIN Enstitümüzde geliştirilmiştir.

            Ülkemizde Biyoteknolojik yöntemler kullanılarak geliştirilen ilk ekmeklik buğday çeşidi AYTENABLA çeşidimizdir.

            İlk tescilli siyez çeşitleri ATASİYEZ ve MERGÜZE çeşitleridir.

            Ülkemizin ilk tescilli Kavlıca çeşidi KAFKAS bizim çeşidimizdir.

            Dünya'nın tescilli ilk pelemir çeşidi KARAHAN ve Türkiye'nin ilk ve tek ketencik çeşidi ASLANBEY Enstitümüzde geliştirilmiştir.

            Tescilli olup, çiftçiye ilk defa ulaşacak olan Tıbbi ve Aromatik Bitkilerdeki tıbbi Adaçayı çeşidimiz BEYHEKİM, İlk kişniş çeşidi SANCARBEY çeşitlerimizdir.

 

Enstitümüzün geliştirdiği arpa, buğday, nohut, mercimek, yem bitkileri ve yağ bitkileri çeşitleri kuraklık, soğuk, hastalık ve diğer olumsuz çevre koşullarına dayanımları ile Ülkemiz tarımında garanti rolü oynayarak üretimimizin teminatı olmaya devam etmektedir.

 

            Kurak alanlara en dayanıklı arpası, arpada üretimimizin teminatı "TARM-92" arpa çeşidimizdir.

            Kuraklığa en dayanıklı Ekmeklik buğday çeşidimiz "BAYRAKTAR 2000" Enstitümüz tarafından geliştirilmiştir.

            Makarnalık buğdayda kurak alanların en dayanıklı çeşidi "KIZILTAN 91" çeşidimizdir.

            Nohutta "GÖKTÜRK, AYDOĞAN ve KARLI" çeşitlerimiz ile antraknoz hastalığına dayanıklılık sağlanmış durumdadır.

            "ANKARA YEŞİLİ" Mercimek çeşidimiz soğuğa dayanıklılığı ile mercimek üretiminde önemli bir rol oynamaktadır.

            Türkiye'nin en kaliteli makarnalık buğdayları arasında yer alan Enstitümüzde geliştirilen "EMİNBEY" ve "VEHBİBEY" çeşitleridir.

            Türkiye'nin en kaliteli maltlık arpa çeşidi "AYDANHANIM" Enstitümüzde geliştirilmiştir.

            İç Anadolu ve Geçit Bölgelerinin kuru ve taban alanlarda en yüksek verimli "BURAKBEY" çeşidimiz olarak çiftçiye ve üreticiye katkı sunmaya devam etmektedir.