Kültürel
Mirasımız Ekmek ve Çeşitleri Üzerine bir Toplantı Gerçekleştirildi.
Ülkemiz insanının
beslenmesinde önemli bir yeri olan ve günlük enerji ihtiyacımızın büyük bir
kısmını karşıladığımız aynı zamanda kültürel mirasımızın temel parçalarından
ekmek ve çeşitleri üzerine araştırma olanaklarının değerlendirilmesi amacı ile
Enstitümüz Tohum Gen Bankası’na bir toplantı gerçekleştirilmiştir.
Toplantıya, Tarımsal
Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Hayvan Sağlığı Gıda ve Yem
Araştırmaları (HSGYAD) Daire Başkanı Dr. Muharrem Satılmış, Enstitü Müdürümüz
Dr. İlhan Subaşı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü (GKGM), Gıda İşletmeleri ve Kodeks
Daire Başkanlığı’ndan Tarım and Orman Uzmanları Ahmet Güngör ve Sinan Arslan
ile TAGEM-HSGYAD Personeli ve Enstitümüz Gıda Teknolojisi Bölümü
araştırmacıları katılmıştır.
Toplantı kapsamında,
ülkemizin farklı bölge ve yörelerinde üretilen ekmeklerin envanterinin çıkartılması,
üretim yöntemleri ve sağlık beslenme açısından değerlendirilmesi, pilot ölçekli
üretimlerinin gerçekleştirilerek halkımıza sunulma olanaklarının araştırılması
konuları görüşülmüş, Enstitümüz Gıda Teknoloji Bölümü alt yapısı bu çalışmaya
yönelik olarak değerlendirilmiştir. Toplantı sonunda Gıda Teknolojisi Bölümü
araştırmacıları, TAGEM ve GKGM uzmanlarından oluşan bir çalışma grubunun
oluşturulması ve bu grup tarafından yol haritasının belirlenmesi
kararlaştırmıştır.
Ekmek ve çeşitleri
üzerine yapılan değerlendirmelerin sonrasında; Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Dr.
Hümeyra Yaman, Enstitümüzün hazırladığı ve Türkiye ve Avrupa Birliği mali iş
birliği anlaşması çerçevesinde Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı, Rekabetçi
Sektörler Programı’na kapsamında başvurusu yapılıp ilk aşamayı geçen
“Industrial Biotechnology-Research, Development and Innovation Centre, TR-zyme”
isimli proje hakkında sunum gerçekleştirmiştir.
A Meeting on Our Cultural Heritage, Bread and Its Varieties.
A meeting was held at Seed Gen Bank of our Institute,
to evaluate the research opportunities on bread and its varieties which are one
of the main parts of our daily diet and cultural heritage.
Dr Muharrem Satılmış, Head of Department of Animal
Health, Food and Feed Research (HSGYAD) from the General Directorate of Agricultural
Research and Policies (TAGEM); Dr. İlhan Subaşı, Director of our Institute; Ahmet
Güngör and Sinan Arslan, Food and Agriculture and Forest Specialists from the
General Directorate of Food and Control (GKGM), Department of Food Enterprises
and Codex; TAGEM-HSGYAD Personnel and Food Technology Department researchers of
our Institute participated in the meeting.
Within the scope of the meeting, inventories of bread
produced in different cities and regions of our country, production methods and
health nutrition, evaluation of the possibilities to be presented to the public
by performing pilot-scale production were discussed and the infrastructure of
the Institute of Food Technology was evaluated for this study. At the end of
the meeting, it was decided to establish a working group consisting of
researchers from Food Technology Department, TAGEM and GKGM experts and to
determine the roadmap by this group.
After evaluating the bread and its varieties project; Hümeyra
Yaman, Head of Biotechnology Department, presented the "Industrial
Biotechnology-Research, Development and Innovation Center, TR-Zyme Project"
which is prepared by our Institute and applied to Competitive Sector Program
under the framework of the financial cooperation between Turkey and the
European Union, the Competitive Sectors Program.