T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ekmek ve Çeşitleri Envanter Toplantısı

Yayın Tarihi : 20.09.2019

Kültürel Mirasımız Ekmek ve Çeşitleri Üzerine bir Toplantı Gerçekleştirildi.

 

Ülkemiz insanının beslenmesinde önemli bir yeri olan ve günlük enerji ihtiyacımızın büyük bir kısmını karşıladığımız aynı zamanda kültürel mirasımızın temel parçalarından ekmek ve çeşitleri üzerine araştırma olanaklarının değerlendirilmesi amacı ile Enstitümüz Tohum Gen Bankası’na bir toplantı gerçekleştirilmiştir.

Toplantıya, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Hayvan Sağlığı Gıda ve Yem Araştırmaları (HSGYAD) Daire Başkanı Dr. Muharrem Satılmış, Enstitü Müdürümüz Dr. İlhan Subaşı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü (GKGM), Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı’ndan Tarım and Orman Uzmanları Ahmet Güngör ve Sinan Arslan ile TAGEM-HSGYAD Personeli ve Enstitümüz Gıda Teknolojisi Bölümü araştırmacıları katılmıştır.

Toplantı kapsamında, ülkemizin farklı bölge ve yörelerinde üretilen ekmeklerin envanterinin çıkartılması, üretim yöntemleri ve sağlık beslenme açısından değerlendirilmesi, pilot ölçekli üretimlerinin gerçekleştirilerek halkımıza sunulma olanaklarının araştırılması konuları görüşülmüş, Enstitümüz Gıda Teknoloji Bölümü alt yapısı bu çalışmaya yönelik olarak değerlendirilmiştir. Toplantı sonunda Gıda Teknolojisi Bölümü araştırmacıları, TAGEM ve GKGM uzmanlarından oluşan bir çalışma grubunun oluşturulması ve bu grup tarafından yol haritasının belirlenmesi kararlaştırmıştır.

Ekmek ve çeşitleri üzerine yapılan değerlendirmelerin sonrasında; Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Dr. Hümeyra Yaman, Enstitümüzün hazırladığı ve Türkiye ve Avrupa Birliği mali iş birliği anlaşması çerçevesinde Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı, Rekabetçi Sektörler Programı’na kapsamında başvurusu yapılıp ilk aşamayı geçen “Industrial Biotechnology-Research, Development and Innovation Centre, TR-zyme” isimli proje hakkında sunum gerçekleştirmiştir.



A Meeting on Our Cultural Heritage, Bread and Its Varieties.

 

A meeting was held at Seed Gen Bank of our Institute, to evaluate the research opportunities on bread and its varieties which are one of the main parts of our daily diet and cultural heritage.

Dr Muharrem Satılmış, Head of Department of Animal Health, Food and Feed Research (HSGYAD) from the General Directorate of Agricultural Research and Policies (TAGEM); Dr. İlhan Subaşı, Director of our Institute; Ahmet Güngör and Sinan Arslan, Food and Agriculture and Forest Specialists from the General Directorate of Food and Control (GKGM), Department of Food Enterprises and Codex; TAGEM-HSGYAD Personnel and Food Technology Department researchers of our Institute participated in the meeting.

Within the scope of the meeting, inventories of bread produced in different cities and regions of our country, production methods and health nutrition, evaluation of the possibilities to be presented to the public by performing pilot-scale production were discussed and the infrastructure of the Institute of Food Technology was evaluated for this study. At the end of the meeting, it was decided to establish a working group consisting of researchers from Food Technology Department, TAGEM and GKGM experts and to determine the roadmap by this group.

After evaluating the bread and its varieties project; Hümeyra Yaman, Head of Biotechnology Department, presented the "Industrial Biotechnology-Research, Development and Innovation Center, TR-Zyme Project" which is prepared by our Institute and applied to Competitive Sector Program under the framework of the financial cooperation between Turkey and the European Union, the Competitive Sectors Program.