Makarnalık Buğday
Tescil Yılı: 1991
Çeşit Sahibi Kuruluş :
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü
Morfolojik Özellikleri :
1. Kılçıklı ve kahverengi kavuzlu,
2. Başakları orta-uzun, orta-sık ve dik,
3. Orta boylu ve sağlam saplıdır.
Tarımsal Özellikleri :
1. Alternatif gelişme tabiatında,
2. Kurağa dayanıklılığı en iyi,
3. Kışa ve soğuğa dayanıklılığı iyi,
4. Kardeşlenmesi yüksek,
5. Gübreye reaksiyonu oldukça iyi,
6. Tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti
iyi olan bir çeşittir.
Verim Özellikleri:
1. Verim Potansiyeli 250-350 kg/da,
2. Sulu şartlarda 350-550 kg/da arasındadır.
Hastalık ve Zararlı Durumu:
1. Yapay epidemi altında sarı, kara ve
kahverengi paslara orta hassas,
2. Sürme ve rastığa dayanıklıdır.
Teknolojik Özellikleri :
1. 1000 tane ağırlığı 37-42 g,
2. Hektolitre ağırlığı 75-80 kg,
3. Protein oranı %13-17,
4. Camsılık oranı % 70-100,
5. SDS değerleri 15-20 arasındadır.
6. Makarnalık kalitesi iyi makarna sanayinin kışlık bölgelerde en fazla tercih ettiği çeşit .
7.İç Anadolu ve geçit bölgelerinde yetiştirilen en iyi bulgurluk çeşittir.
Tavsiye Edilen Bölgeler :
İç Anadolu ve Geçit Bölgelerinin yarı taban ve taban alanları ile ve kuraklığın problem olduğu yörelerin taban ve yarı taban alanlarına tavsiye edilmektedir. Orta boy ve sağlam sap yapısından dolayı sulanan anlalar da da yatma problemi olmadan uygun azotlu gübreleme ile kaliteli ve yüksek verimli üretime imkan vermektedir.
Çeşidin yetiştirilmesi ile ilgili bazı öneriler:
-Tohumluk Miktarı: 20-22 kg/da setifikalı tohum
- Ekim zamanı: 01-15 Ekim tarihleri arası
- Ekim derinliği: 4-5 cm
- Gübreleme: Toprak analizi sonucunda tavsiye edilen miktardır