Makarnalık Buğday
Tescil Yılı: 2000
Çeşit Sahibi Kuruluş :
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü
Morfolojik Özellikleri:
1. Kahverengi kavuzlu ve beyaz kılçıklı,
2. Başakları uzun, orta sık ve eğik,
3. Orta boylu ve sağlam saplıdır,
Tarımsal Özellikleri :
1. Alternatif gelişme tabiatlı,
2. Yatmaya dayanıklı,
3. Soğuğa, kışa ve kurağa dayanıklılığı iyi,
4. Kardeşlenmesi uygun şartlarda yüksek,
5. Gübreye reaksiyonu oldukça iyi,
6. Yeterli gübreleme ile camsılık oranı artar,
7. Tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti
iyi bir çeşittir.
Verim Özellikleri :
Verim potansiyeli 210-350 kg/da, sulu şartlarda 350-750 kg/da arasında olup,
Uygun azotlu gübreleme yapıldığında dönme gözlenmez .
Hastalık ve Zararlı
Durumu:
1. Yapay epidemi altında sarı pasa orta
hassas,
2. Sürmeye ve rastığa dayanıklıdır.
Teknolojik Özellikleri
:
1. 1000 tane ağırlığı 38-42 gr,
2. Hektolitre ağırlığı 77-80
kg,
3. Protein oranı % 14,
4. Makarnalık kalitesi iyidir.
Tavsiye Edilen
Bölgeler :
İç Anadolu ve Geçit bölgeleri ile Batı geçitte Afyon, Uşak, Kütahya
yörelerinde kurağın, soğuğun kısıtlayıcı faktör olduğu yerlerin yarı
taban ve taban alanlarına önerilmektedir. İç Anadolu bölgesinde
Makarnalık buğday'ın sulanarak
yetiştirilen alanlarında yüksek verim kapasitesi ile yeterli gübreleme
yapıldı takdirde dönmesiz ve kaliteli ürün elde edilmesine imkan vermektedir.
Çeşidin yetiştirilmesi ile
ilgili bazı öneriler:
-Tohumluk Miktarı: 20-22 kg/da
setifikalı tohum
-
Ekim zamanı: 01-15 Ekim tarihleri
arası
-
Ekim derinliği: 4-5 cm
-
Gübreleme: Toprak analizi
sonucunda tavsiye edilen miktardır