T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"ARI ÜRÜNLERİ ÜRETİM TEKNİKLERİ" EĞİTİM TOPLANTISI

Yayın Tarihi : 8.12.2021

Enstitü Müdürlüğümüzce yürütülen ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen "Sağlık İçin Arı Zehri" projesi kapsamında "Arı Ürünleri Üretim Teknikleri" konusunda eğitim toplantısı düzenlendi. Eğitime konuşmacı olarak Eğe Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Banu YÜCEL katıldı. Tibbi kullanıma uygun arı zehri üretim teknikleri, arı sütü polen propolis, Perga (arı ekmeği), Apilarnil (erkek arı larvası) ve bal mumu üretim teknikleri konularında bilgi verdi.

Enstitü Müdürü A.Türker YENER, Enstitü Müdürlüğümüzün arıcılık konusunda devam eden ve ileride hedeflenen AR-GE projeleri hakkında bilgiler verdi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin KIYAS; Adıyaman arıcılık istatistik verilerini ve arıcılık konusunda yürütülen projeler hakkında bilgiler vererek Enstitü ile birlikte yürütülen projeler hakkında konulara değindi.

TAGEM Bitki Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Suat KAYMAK ise; TAGEM'in kuruluşunun 30. Yılını kutladıklarını, geçmişten bugüne Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalar ve 2023 Vizyonu hakkında bilgiler verdi.

Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman KILINÇ ise; AR-GE kuruluşu olarak Enstitü Müdürlüğünün ilimizde faaliyet göstermesinin önemli olduğunu, arıcılık konusunda yüksek potansiyele sahip ilimizde yürütülecek projelerde belediyenin imkânları ölçüsünde destek verebileceklerini söyledi.  

Enstitü Müdür Yardımcısı ve Proje Lideri Atilla ÖZTOKMAK ise proje tanıtımını yaptığı konuşmasında; "Sağlık İçin Arı Zehri" projesinin 2021 yılında Arı Yetiştiricileri Birliği üyelerinden 20 kişilik bir grup ile uygulanmaya başlandığını, proje kapsamında her üreticiye 16 adet arılı kovan, 1 adet arı zehri toplama aparatı, 1 adet araç tipi buzdolabı ve 90 adet amber rengi şişe dağıtıldığını, projeyle ilimizde ilk kez arı zehri üretimi yapılmaya başlandığını ve bunun GAP illerine model proje olmasını hedeflediklerini" söyledi.